BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így reagált a világ Irán Izrael elleni támadására

Folyamatosan érkeznek a világ vezetőinek reakciói a közel-keleti helyzetről. Izraelt ma este támadta meg Irán, majdnem 200 rakétát lőttek ki a zsidó államra. Kedd délelőtt Izrael bevonult Libanon déli részére, az iráni támadás egy erre adott reakció volt. A közel-keleti eszkaláció az egész világot aggasztja.

Az Egyesült Államok volt elnöke és jelenlegi elnökjelöltje, Donald Trump szerint a háború Irán és Izrael között megelőzhető lett volna. Trump azt írta ki saját közösségimédia oldalára, a Truth-ra, hogy amennyiben ő lenne jelenleg az USA elnöke, akkor ilyen agresszió soha nem fordulhatott volna elő.

Donald Trump szerint, ha ő lenne az elnök, akkor Irán sosem támadta volna meg Izraelt.
Az izraeli helyzetre reagálnak a világ vezetői, Trump szerint csak ő akadályozhatta volna meg az eszkalációt / Fotó: AFP

Irán kedden lőtt ki majdnem 200 rakétát Izraelre, miután az izraeli hadsereg bevonult Libanon területére. Az iráni csapások többek között el-Avivot is érték.

Szijjártó Péter közölte, hogy a tel-avivi magyar követségen mindenki jól van.

Joe Biden és Kamala Harris figyeli az izraeli eseményeket

Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris alelnök a Fehér Ház folyamatosan figyelemmel kísérik a közel-keleti eseményeket – ezt a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője közölte az X-en.

Savett azt írta, hogy Biden és Harris frissítéseket kap nemzetbiztonsági csapatuktól. Az elnök „utasította az amerikai hadsereget, hogy segítse Izrael védelmét az iráni támadásokkal szemben, és lőjön le Izraelt célzó rakétákat” – tette hozzá.

Madrid elítéli az Izrael elleni iráni rakétaindításokat 

Spanyolország elítéli az iráni rakétakilövést Izrael területére – ezt José Manuel Albares ibériai külügyminiszter a Cadena Ser rádióban nyilatkozta. "

Extrém súlyos helyzettel állunk szemben

– tette hozzá a miniszter. José Manuel Albares szerint a gázai háború után az erőszak Ciszjordániában és Libanonban, új lépések voltak a teljes regionális háború felé. Albares felszólította a feleket, Izraelt is, hogy fejezzék be a támadásokat, rendeljenek el tűzszünetet és üljenek tárgyalóasztalhoz. “Itt a pillanat diplomáciára, ehhez így vagy úgy meg, de meg kell nyitni az utat. Meg kell állítani ezt az űrületet” – mondta a spanyol miniszter.

Berlin szerint Irán a szakadék szélére sodorja a régiót 

Irán rakétákkal támadta meg Izraelt. A lehető leghatározottabban elítélem a támadást. Sürgettük Iránt, hogy ne folytassa ezt a veszélyes eszkalációt. Iránnak azonnal le kell állítania a támadást. Ez egyre mélyebbre sodorja a régiót a szakadékba.

– ezt Annalena Baerbock német külügyminiszter írta a közösségi médiában.

London teljes mértékben elítéli az iráni rakétatámadást 

Keir Starmer brit miniszterelnök és kormánya elítéli a keddi rakétatámadást Izrael ellen – erről a Downing Street adott ki közleményt.

Starmer telefonon felkereste Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy egyeztessen vele a történtekről. A brit miniszterelnök konzultációra hívta a régió és az Európai Unió országait, a nyugati szövetségeseket, hogy megoldást találjanak a közel-keleti eszkalációra. A londoni kormány ragaszkodik az azonnali tűzszünethez.

Az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni is csúcstalálkozót hívott össze az iráni támadás után

Az iráni Izrael elleni támadása után Giorgia Meloni miniszterelnök összehívott egy csúcstalálkozót a Palazzo Chigiben. A megbeszélésen jelen volt Guido Crosetto védelmi miniszter, Antonio Tajani külügyminiszter (távkapcsolatban), a titkosszolgálatok vezetői, Fabrizio Saggio miniszterelnök diplomáciai tanácsadója és Alfredo Mantovano helyettes államtitkár, valamint az olasz hírszerzés képviselői.

Terroristák kezdtek tombolni Izraelben, miközben Irán rakétaesőt zúdít az országra

A fejetlenség közben támadás történt Izrael fővárosában. Terroristák jelentek meg egy tel-avivi vasútállomáson, ahol tüzet nyitottak a civilekre. Sokan meghaltak és megsebesültek.

A Hamasz ujjong az iráni támadás után, hősies tettnek tartják az izraeli rakétázást

A Hamász "hősiesnek" üdvözölte Irán Izrael elleni rakétatámadását.

A huthik is "üdvözölték" az iráni támadást.

Mohammed Abdulsalam huthi szóvivő azt közölte, hogy tisztelegnek az iráni a rakétatámadás előtt. Abdulsalam üdvözli az iráni hadműveletet, amely szerinte Palesztina támogatását demonstrálja, és megkérdőjelezi Izrael hegemóniáját a térségben.

A cionisták elrettentése és a velük való szembenézés az egyetlen módja annak, hogy kordában tartsuk, és megakadályozzuk a libanoni és palesztin nép, valamint a régió többi része elleni barbár tetteket

– mondta Abdulsalam egy közösségi médiában közzétett bejegyzésében.

Jordánia készültségbe helyezte a hadseregét

A jordán hadsereg közleménye szerint a fegyveres erők általános parancsnokságának minden egységét és alakulatát „magas készültségbe helyezték, hogy szembeszálljanak minden olyan kísérlettel, amely veszélyezteti a királyság biztonságát és stabilitását”.

A közlemény a fegyveres erők főparancsnokságánál található katonai forrásra hivatkozva hozzáteszi:

A Főparancsnokság szorosan figyelemmel kíséri a térségben zajló fejleményeket, és megtette a szükséges óvintézkedéseket, hogy frontvonali egységeket hozzon létre és támogasson a határon a haza védelmében.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.