BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Irán mintegy 200 rakétát lőtt ki Izraelre

Hatalmas támadást indított Irán Izrael ellen. Majdnem 200 rakétát lőttek ki a zsidó államra, két hullámban. A rakéták törmelékei Tel-Aviv-ra hullottak, a főváros egyik épülete közvetlen találatot kapott. Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője közölte, hogy hamarosan megérkezik a válasz az iráni támadásra.

Közel 200 rakétát lőtt ki Irán Izraelre kedden, azt követően, hogy az izraeli hadsereg (IDF) bevonult Libanon déli részére. Az IDF szóvivője, Daniel Hagari közölte, hogy hamarosan reagálnak a támadásra.

Irán támadja Izraelt
Irán 200 rakétát lőtt ki Izraelre / Fotó: AFP

Izrael nemzetbiztonsági minisztere, Itamar Ben-Gvir azt közölte a rakéták indítása után, hogy 13 ezer katonát mozgósítottak, akiket bármikor bevetetnek Izrael egész területén – írta meg a The Jerusalem Post.

A Vaskupola nem tudott minden beérkező rakétát elhárítani, egy épületet Tel-Avivban közvetlen találat ért. A fővárosban legalább három ember megsebesült a lehulló rakétatörmelékek miatt.

Mi az az izraeli Vaskupola, és hogyan működik?

A Hamász több ezer rakétát lőtt ki Izraelre a szombaton indult invázió során, és azóta is támadja az országot. Azonban Izraelt a világ talán legfejlettebb rakétavédelmi rendszere, a Vaskupola védi, ami 2011 óta az Izraelre kilőtt rakéták kilencven százalékát hatástalanította. Mi az a Vaskupola? Hogyan működik és mennyire hatékony? Ennek jártunk utána.

A hírek szerint az izraeli Tel Sheva várost is rakétákkal támadják. Rakétatörmelék hullik továbbá Dimona, Nabatim, Hora, Hod Hasharon, Beer Sheva és Rishon Lezion városokra. Számos felvétel jelent meg a közösségi médiában, amin a városok felett az elhárító rakéták által semlegesített töltetek robbannak fel.

A Ben-Gúrión repülőtér közölte, hogy minden le- és felszállást töröltek, valamint a vonatokat is leállították. Az égen lévő beérkező repülők mind visszafordultak.

Jordánia és Irak lezárta a légterét.

Még pusztítóbb támadásra készül Irán

Az iráni Forradalmi Gárda közölte, hogy a ma esti támadás a megtorlás Hezbollah vezére, Haszan Naszrallah sejk meggyilkolása miatt. Hozzátették, hogy amennyiben Izrael válaszcsapással próbálkozik, akkor egy minden eddiginél nagyobb támadást indítanak a zsidó állam ellen. 

Az Egyesült Álamok közölte, hogy Irán támadása Izrael ellen súlyos következményekkel fog járni. Hozzátették, hogy megvédik Izraelt minden támadással szemben.

Az IDF szóvivője felszólította a lakosságot, hogy további utasításig mindenki vonuljon az óvóhelyekre.

Az iráni fejleményeket követően magas a készültségi szint. Az IDF készen áll mind a támadó, mind a védekező fronton. Ha Irán megtámadja Izraelt, annak következményei lesznek. Amerikai partnereink is készen állnak. Tudjuk, hogyan kell kezelni egy ilyen támadást 

– mondta Daniel Hagari.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.