BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 362. napja – Irán végzett a támadással, ha Izrael is úgy akarja

Iran attacks Jerusalem, Irán
Összefoglaló:

Irán szerdán közölte, hogy további provokáció hiánya esetén végzett az Izrael elleni támadással, ám a zsidó állam és az Egyesült Államok már korábban jelezte, hogy válaszolni fognak a rakétákra.

Iran attacks Jerusalem, Irán
Rakétazáport zúdított Izraelre Irán / Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

A harcok a Hezbollah és Izrael között szerdán is folytatódtak az ENSZ, az Egyesült Államok és az Európai Unió tűzszüneti felhívása ellenére, Izrael többek között ismét Bejrút déli külvárosait bombázta, ami a Hezbollah egyik központja. Az eget sűrű füstfelhő borította a légicsapások után, miközben Izrael újabb evakuációs parancsot adott ki a területre a Reuters beszámolója szerint. A Hezbollah szerda hajnalban arról számolt be, hogy felvette a harcot a beszivárgó izraeli csapatokkal a dél-libanoni Adaisseh városánál, és meghátrálásra kényszerítette őket.

Irán katonai célpontokra lőtt

Irán a keddi támadásokat védekező műveletként írta le, hozzátéve, hogy kizárólag katonai célpontokat vett célba, válaszul a Hezbollah vezetőinek meggyilkolására és a Libanon ellen indított invázióra, valamint a Gázában dúló háborúra. Abbasz Arakcsi iráni külügyminiszter az X-en arról írt, hogy az akciót lezárták, ha az izraeliek nem kényszerítik Teheránt újabb válaszcsapásra. Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök azonban már kedd este arról beszélt, hogy 

Irán nagy hibát követett el, amiért fizetni fog.

Washington pedig azt közölte, hogy együttműködik szövetségesével, hogy a perzsa orság tetteinek meglegyenek a súlyos következményei. Kedden Lloyd Austin amerikai hadügyminiszter telefonon beszélt izraeli kollégájával, Joáv Gallanttal, és elmondta, hogy az amerikaiak felkészültek arra, hogy megvédjék érdekeiket a Közel-Keleten.

Az amerikaiak és a britek is segítették az izraeli védekezést

Az amerikai haditengerészet mintegy tucatnyi elfogórakétát lőtt ki az Izraelt fenyegető rakétákra a Pentagon szerint, de a támadás elhárításában a britek is részt vettek. Az iráni támadást pedig úgy írták le, mint ami kétszer akkora volt, mint a Teherán által áprilisban indított művelet. Az Iráni Forradalmi Gárda szerint először vetették be a hiperszonikus Fattah rakétákat, melyek 90 százaléka eltalálta célját.

Irán egy esetleges izraeli válaszcsapás esetére súlyos pusztítással fenyegetett, hozzátéve, hogy Izrael szövetségeseit is célba veszi a térségben, ha közbeavatkoznak. Félő tehát, hogy a regionális háborúba Irán és az Egyesült Államok is belekeveredik, különösen a Libanon elleni izraeli offenzíva után. A kérdést szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsában is napirendre tűzik, miközben az Európai Unió azonnali tűzszünetre szólított fel.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.