BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sokkoló teszteredmény: káros vegyianyagok az alsóneműkben

Veszélyes, hormonkárosító biszfenol vegyületeket mutatott ki az alsóneműkben egy nemzetközi együttműködésben a minap végzett teszt. A vizsgálat szerint minden harmadik női fehérnemű anyaga tartalmazott káros vegyianyagokat.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben – magyarországi, szlovéniai, csehországi és osztrák fogyasztói szervezetekkel közösen – végzett tesztje veszélyes, hormonkárosító biszfenol vegyületeket mutatott ki az alsóneműkben. Kiderült: 

minden harmadik fehérnemű anyaga mérgező vegyszert tartalmazott és minden tizedik az egészségre rendkívül káros mértékben 

– számolt be az eredményekről az egyesület, amely a biszfenolok teljes betiltásáért dolgozik. Az eredmények arra hívják fel a figyelmet, hogy a káros vegyianyagok nem elhanyagolható mennyiségben vannak jelen a hétköznapi termékekben.

káros vegyianyagok
Káros vegyianyagokat mutatott ki a nemzetközi teszt az alsóneműkben / Fotó: GettyImages

Káros vegyianyagok, de pontosan mik is a biszfenolok?

A biszfenol vegyületcsalád az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott vegyszer a világon. 

A veszélyes vegyületek a leggyakrabban polikarbonát műanyagok és gyanták összetevőiként használják, de adalékanyagként is alkalmazzák, például színtartósítóként a textíliákban, ruhákban, alsóneműkben. A biszfenol A-ról számos kutatás bizonyította, hogy már egész alacsony dózisban is felboríthatja a hormonrendszer működését, károsíthatja mind a női, mind a férfi termékenységet. A hormonrendszeren keresztül befolyásolhatja a növekedést, a sejtregenerálódást, a magzati fejlődést, az energiaszintet, és olyan hormonális zavarokért felelős, mint a korai serdülés, az elhízás, emellett a fejlődő idegrendszerre is kockázatot jelent.

A biszfenolok kioldódása a műanyag edényekből, konyhai eszközökből, kulacsokból egyre inkább közismert a tudatos fogyasztók és a laikusok körében is. A biszfenol A-t (BPA) például már betiltották a nyugtákhoz használt hőpapírokban és a cumisüvegekben. 

A tiltás miatt a gyártók egyre növekvő mennyiségben új vegyi anyagokkal, egyéb típusú biszfenolokkal váltják ki a BPA-t, amelyek hasonlóan kockázatosak lehetnek az egészségre. Ilyen többek között a biszfenol S és a biszfenol F, amelyekre jelenleg nincsen tiltás, pedig ezekről is bebizonyosodott, hogy hormonkárosító hatásúak 

– tájékoztatott Dénes Júlia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének vegyész szakembere.

Hol használják még a bioszfenolokat?

Amellett, hogy a biszfenolokat leggyakrabban polimerek és gyanták összetevőjeként használják, adalékanyagként, méghozzá színrögzítőként alkalmazzák őket a textíliákban is. 

Világszerte a műszálas poliamid textilek 80 százaléka színtartósító kezelést kap és ugyanígy vegyi segédanyagokat használnak például a spandexhez és az elasztánhoz is. Ezek a színtartósító keverékek tartalmaznak biszfenol S-t és biszfenol F-et, melyek a termékekben maradványként elkerülhetetlenül jelen vannak. 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete ezért döntött a biszfenol tartalom felmérésére az alsóneműkben.

Sokkoló eredmények születtek

A tesztet egy akkreditált nemzetközi laboratóriumban végezték. Cél volt, hogy a termékeket a fogyasztók minél nagyobb csoportja számára teszteljék. Az egyedülálló nemzetközi összefogásban összesen 166-féle alsóneműt teszteltek, ezekből valamivel több mint száz könnyen elérhető és kapható Magyarországon, de a többi is az a szomszédos országokban. 

Tanulmányok bizonyítják, hogy a biszfenol a ruházatból feloldódik az izzadságba és nem fér kétség a bőrön keresztüli felszívódás lehetőségéhez sem. A ruhaneműkre egyelőre mégsem vonatkozik biszfenol tartalom korlátozás, 

a Tudatos Vásárlók Egyesülete viszont a friss eredmények és a 2023-ban ajánlott új, biszfenol A-ra vonatkozó egészségügyi határérték – 0,2 nanogram kilogrammonként, a testtömeg szerint, ami 20 ezred része a korábbi ajánlásnak – alapján ezekre is kiterjesztené a szabályozást. Ráadásul nem a biszfenol A az egyetlen biszfenol, amely megtalálható a textilekben. 

A tesztelt alsóneműk egyharmada, 30 százaléka, azaz minden harmadik alsónemű tartalmazott biszfenolokat (BPA, BPS, BPF). Az összes minta 10 százaléka mutatott az emberi egészség védelmére meghatározott maximális mennyiséget – 0,8 miligramm kilogrammonként – bőven meghaladó, átlagosan 11 miligram biszfenolt tartalmaz kilogrammonként. A legmagasabb biszfenol koncentráció egyetlen mintában kilogrammonként 301 miligramm volt, amely a termék súlyának 0,03 százaléka. A teszt szerint a nőknek szánt termékek 17 százaléka nagy mennyiségű biszfenolt tartalmazott.

A legfontosabb következtetés: kerüljük a műszálat, válasszuk a pamutot

A teszteredmények szerint a műszálas alsóneműk növelik a biszfenolnak való kitettség kockázatát. Érdekesség, hogy a gyártó vagy a vásárlás helye, illetve a szín nem számít. Ha üzletben vagy online vásárolunk, ugyanúgy van esély a mérgező biszfenolokkal találkozni: ismert márkák termékeiben is előfordulnak, de van olyan kínai üzletből származó termék, amiben viszont nem találtak. A tesztadatok alapján tehát megállapítható, hogy a származás nem, csak az anyagösszetétel számít, és a magas pamuttartalmú termékek nagyobb valószínűséggel nem tartalmaznak biszfenolokat – számolt be a szakember a teszt legfontosabb eredményeiről, amelyet részletesen, a pontos anyagtípusok, a lány-, fiú-, női és férfi alsóneműkkel kapcsolatos tapasztalatokról a Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán olvashatnak.

Az egyesület szakemberei arra is figyelmeztetnek, hogy míg egy új vegyi anyag bevezetése a piacra akár 6 hónap alatt is megtörténhet, ezzel szemben, ha ezek az anyagok károsnak bizonyulnak, betiltásuk átlagosan 20 évig tart. 

Ez az egyensúlytalanság az ipari innováció sebessége és a fogyasztóvédelem között fenntarthatatlan, és sürgősen foglalkozni kell vele. Elengedhetetlen, hogy a vegyi anyagok szabályozása felgyorsuljon és szigorodjon a fogyasztási cikkek teljes spektrumában – vélik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.