BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Elmarad a madridi fieszta – győzött a törpeszúnyog

Idén megszakad a hagyomány, nem terelhetik nyájaikat a pásztorok Madridon keresztül a téli legelőkre. A hatóságok a turistalátványosságot a fertőzésveszély miatt tiltották be.

A madridi tartományi kormány lemondta a főváros központjában vasárnapra tervezett hagyományos éves juhnyájterelési ünnepet, megelőzendő, hogy a kéknyelv-betegség új változata felüsse a fejét az spanyolországi állomány körében. 

Transhumance in Madrid
Az őszi fiesztán birkák tízezreit terelik át Madridon – de idén elmarad a turistaattrakció / Fotó: Anadolu via AFP

A rovarok által terjesztett kéknyelv-betegség új változata, a BTV3 tavaly óta Hollandiában, Belgium északi részén és Németország nyugati részén terjedt el, és nemrég megjelent Spanyolország délnyugati részén is – derül ki a mezőgazdasági minisztérium adataiból. Franciaországban és Hollandiában is oltási kampányt indítottak az új változat ellen. A kór halálos lehet a kérődző állatok,

  • a juhok,
  • a szarvasmarhák
  • és a kecskék számára.

Egyéb állatokra és az emberre a vírus nem veszélyes, humán megbetegedést nem okoz. A betegség Spanyolország különböző területein és különböző változatokban fordul elő. Bár Madrid körzetében nem észleltek az új variánsból származó eseteket, a hatóságok elővigyázatosságból törölték a juhnyájak hagyományos madridi átkelését. 

Jobb az óvatosság 

A hagyományőrző esemény egyben turistalátványosság is, ám a hatósági szakértők szerint ekkora koncentrált eseményen rendkívül könnyű a törpeszúnyogok által terjesztett fertőző, de állatról állatra közvetlenül nem terjedő vírust elkapni, ezért elővigyázatosságból indokolt volt a főváros utcáin áthaladó idei terelés lefújása.

Évente egyszer, ősszel a birkák Madrid utcáin vonulnak fel a Fiesta de la Trashumancia elnevezésű rendezvény keretében. 

Ilyenkor a pásztorok a város legforgalmasabb területein, így a Puerta del Sol téren keresztül terelgethetik jószágaikat a déli legelők felé télire – írja a Reuters. A nyolc évszázados hagyomány a 19. században eltűnt, de három évtizeddel ezelőtt újjáéledt, a helyiek és a turisták egyaránt örömmel fogadják.



 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.