BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megerősítették: meghalt a Hamász vezetője

A Hamász három fegyveresével végeztek a közelmúltban Gázában, az izraeli hadsereg megerősítette: az egyik halott, Jahja esz-Szinvár volt. Az izraeli erők egy véletlenszerű akcióban végeztek Szinvárral.

Az izraeli hadsereg (IDF) hivatalosan is megerősítette, hogy a Hamász vezetője, Jahja esz-Szinvár meghalt. Véletlenszerű rafahi megölése után már a helyszínen azonosították fogászati és egyéb bizonyítékok, köztük a karórája alapján, majd az izraeli rendőrség közölte, hogy azonosítási osztálya a helyszínről származó fényképekkel is igazolta személyazonosságát. 

Fotó: AFP

Az izraeli szakértők a fogak alapján gyorsan és pontosan tudnak dönteni, az eljárást a háború során többször alkalmazták. A végső, a DNS-minták alapján történő vizsgálat eredménye is hamarosan várható, de a 13-as kereskedelmi televízióban megszólított szakemberek szerint ez már inkább csak formális kérdés.

Iszrael Katz külügyminiszter a világ több tucat külügyminiszteréhez intézett üzenetében első izraeli tisztségviselőként erősítette meg a Hamász vezér halálát. Jichák Hercog államelnök elismerését fejezte ki a fegyveres erőknek és a biztonsági szolgálatoknak. Joáv Galant védelmi miniszter felszólította a Hamász fegyvereseit, hogy engedjék szabadon a túszokat és adják meg magukat.

A tavaly október 7-i terrortámadásban elrabolt izraeli túszok családtagjai azt követelik, hogy a kormány azonnali megállapodásra, túszalkura használja fel Szinvár halálát és kezdjen tárgyalásokat kiszabadulásukról.

Ki volt a Hamász vezetője?

Szinvár, a tavaly október 7-i terrormerénylet kitervelője a Hán-Junisz menekülttáborban született 1962 októberében, a Gázai övezet déli részén. Családja eredetileg al-Madzsalból, a jelenlegi Askelonból származott, Izrael megalakulása után onnan menekültek délre, az akkor Egyiptomhoz tartozó Gázai övezetbe.

Az egyik alapítója volt 1987-ben az iszlamista Hamásznak. Az izraeli hatóságok 1989-ben életfogytiglanra ítélték, mert a szervezet belbiztonsági vezetőjeként legkevesebb tíz, Izraellel való együttműködéssel gyanúsított palesztint ölt meg saját kezével. Huszonkét évet töltött egy izraeli börtönben, ahol megtanult héberül, és ahol az izraeli orvosok életmentő műtétet végeztek rajta, 2008-ban agydaganatot távolítottak el nála.

A hét évig a Hamász fogságában lévő, az övezet mellett elfogott Gilad Salit izrareli tizedesért cserébe szabadult 2011-ben, majd 2017-ben a gázai Hamász élére emelkedett. Iszmáil Haníje július végi megölése után a szervezet politikai irodájának vezetőjévé választották.

Izrael újabb támadásra készül a Hezbollah ellen

Izrael újabb libanoni régiók lakosait szólította fel lakóhelyük elhagyására, ugyanis újabb támadást tervez. Állítása szerint a megnevezett régiókban Hezbollah-létesítmények vannak, melyek ellen támadást fognak indítani.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.