BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tűzzel játszik Scholz pártja: migránskvótát vezetne be az SPD a közszférában

A német szociáldemokrata párt, az SPD migránskvóta bevezetését tervezi a közszférában, beleértve a bírói testületet is. Az erről szóló tervezetet várhatóan még karácsony előtt bemutatják, a készülő jogszabály azonban már így is kemény kritikákat kapott, mert egyes szakértők szerint megosztja a társadalmat.

Egy olyan törvény bevezetésén dolgoznak a német szociáldemokraták, amely bizonyos számú migrációs hátterű tisztségviselő alkalmazására kötelezné a közhivatalokat.

Cabinet meeting
Az Olaf Scholz vezette szociáldemokraták migránskvótát vezetnének be a közszférában / Fotó: Thomas Imo/ DPA Picture-Alliance via AFP

Az idei év második felében, várhatóan még karácsony előtt bemutatandó törvénytervezet célja „a bevándorló közösségek társadalmi részvételének erősítése”. A Bild által megkérdezett SPD-szóvivő azt nem tudta megmondani, hogy hány százaléknyi migrációs hátterű dolgozó alkalmazását írná elő a jogszabály, de azt kiemelte, hogy a tervezetet a kormánykoalícióban részt vevő pártok közösen fogadták el.

Hozzátette, hogy az SPD kiemelt célja a bevándorló közösségek támogatása, a migránskvóta bevezetése is ezt szolgálja. Ennek érdekében egy részvételi tanács nevű testület létrehozását is tervezik, ám egyelőre erről sem tudni konkrétumokat, például hogy kik alkotnák, vagy mi lenne a feladata.

A Bild cikkében felidézi, hogy korábban, még idén júniusban beszámolták egy hasonló jogszabálytervről, amit a szociáldemokrata Nancy Faeser vezette belügyminisztérium alkotott meg, a mostani tervezet azonban még annál és szigorúbb a kvóták bevezetésével és azzal, hogy azok alkalmazását a bírói testületre is kiterjesztené.

Bírálják a szakértők a törvénytervezetet

A kvótákról szóló tervezet azonban finoman szólva nem aratott osztatlan tetszést a szakértők körében, többen keményen kritizálták, mondván, hogy megosztja a társadalmat. 

„Az ilyen intézkedések nyomán az őslakos polgárok azt érezhetik, hogy a bevándorlókat az ő kárukra segíti, részesíti előnyben az állam, ami rendkívül káros és megosztó”

– mutatott rá Stefan Luft migrációkutató.

A szakember szerint a tervezett törvény gyakorlatilag ingyen politikai reklám a bevándorlásellenes AfD-nek. A radikális jobboldali párt, amelynek egyik legfontosabb kampánytémája évek óta a korábbi és jelenlegi német migrációs politika éles kritikája, az utóbbi hetekben több tartományi választáson is kiemelkedő eredményt ért el.

A Bildnek nyilatkozó másik szakértő, Christian Hillgruber szerint a kvóták bevezetését célzó tervezet eleve elhibázott: 

„Hatékony államigazgatásra van szükségünk, nem olyanra, amelyet gender- és migrációs kvóták alapján töltenek fel tisztségviselőkkel”

– hangsúlyozta az alkotmányjogász.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.