BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

NATO-főtitkár: nem értek egyet teljesen az ukrán győzelmi tervvel

Mark Rutte már ismeri Volodimir Zelenszkij ukrán elnök győzelmi tervét, ám nem ért egyet annak minden pontjával. A NATO-főtitkár úgy véli, hogy Ukrajnának nagyon erős pozícióban kell lennie, amikor tárgyalásokat kezd a háború befejezéséről.

A NATO elrettentő és védelmi képességének növelését sürgette, valamint a Nyugat-Balkánt és az indiai-csendes-óceáni térséget fenyegető kihívásokra figyelmeztetett egyebek között Mark Rutte NATO-főtitkár szerdán Brüsszelben, az észak-atlanti szervezet védelmi minisztereinek találkozója előtt egy nappal.

Mark Rutte NATO-főtitkár
Kijev, Ukrajna
A NATO-főtitkár már ismeri Ukrajna győzelmi tervét, ám annak nem ért egyet minden pontjával / Fotó:  Anatolii Stepanov / AFP

A miniszteri találkozón első alkalommal képviselteti magát Japán, Dél-Korea, Új-Zéland és Ausztrália. Rutte kiemelte, hogy a globalizált világban létfontosságú, hogy a NATO és ezen államok együtt nézzenek szembe a kihívásokkal.

Ukrajnának a NATO-ban a helye, addig is támogatjuk

Az Észak-atlanti Szövetség főtitkára elítélte, hogy Irán, Kína és Észak-Korea támogatást nyújt Oroszországnak az Ukrajna elleni háborújához.

Mark Rutte ismét kiállt Ukrajna védelme, valamint a kelet-európai ország NATO-tagsága mellett, amelynek egyik fő feltételeként az interoperabilitást nevezte meg, vagyis hogy több különböző felszereltségű hadsereg képes legyen egymással együttműködni. 

A szövetség tagországai "jól haladnak" a következő évre ígért 40 milliárd eurós támogatás összegyűjtésével Ukrajnának. "Az üzenet világos: támogatjuk Ukrajnát, és ez a jövőben is így lesz." 

Rutte szerint 

Ukrajnának nagyon erős pozícióban kell lennie, amikor kormánya úgy dönt, hogy tárgyalásokat kezd a háború befejezéséről. 

Ismeri Volodimir Zelenszkij győzelmi tervének részleteit, amelyeket az ukrán elnök az uniós tagállamok vezetőinek csúcstalálkozóján mutat be a nagy nyilvánosságnak.

Az ukrán győzelmi tervben az ország NATO-tagsága csak az egyik pont, mindazonáltal a tagországokkal az elejétől a végéig meg kell vitatni a tervet, és 

ő személy szerint nem tudja támogatni annak minden pontját. 

Emlékeztetett arra, hogy a tavalyi washingtoni NATO-csúcstalálkozón elfogadott zárónyilatkozat általános biztosítékot adott Ukrajnának az ország NATO-tagságára vonatkozóan. Ukrajna NATO-tagságának megvalósítása "visszafordíthatatlan". Hangsúlyozta, hogy ebbe Oroszországnak és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nincs beleszólása vagy vétója.

A NATO-főtitkár kiállt a védelmi költések növelése és a szövetség megerősítése mellett

A szervezet első embereként a szövetség megerősítése és elrettentési képességének növelése a legfontosabb célja. "Rendkívül fontosak a védelmi befektetések annak érdekében, hogy biztonságot nyújtsunk a tagországaink képviselte egymilliárd állampolgárnak (...)." Bár az utóbbi két évben jelentős lépések történtek a haderőfejlesztésben, a főtitkár kiemelte, hogy a tagországoknak meg kell erősíteniük védelmi iparukat, valamint sürgette az új technológiák alkalmazását és az ellátási láncok biztonságának megteremtését. 

Mark Rutte a Nyugat-Balkán destabilizálásával vádolta meg Moszkvát, amelyet az orosz állam egyebek között hibrid támadásokkal és dezinformációs kampányokkal végez.

Rutte a Belgrád és Pristina között megrekedt tárgyalásokat is orosz befolyásnak tulajdonította, egyúttal pedig nyugalomra szólított fel.

A főtitkár súlyosan aggasztónak nevezte a közel-keleti helyzetet, hozzátéve, hogy a háború eszkalációja mindazonáltal nem szerepel a védelmi miniszterek ülésének napirendjén.

Soha nem látott ütemben fegyverkeznek a kelet-közép-európai országok

Lengyelország és Észtország költ GDP-arányosan a legtöbbet a térségben védelmi kiadásokra. A NATO keleti tagállamai soha nem látott ütemben fegyverkeznek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.