BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
német balkán scholz

Orbán Viktor és Olaf Scholz ebben egyetért, mindketten ugyanazt sürgetik

A berlini csúcstalálkozón hat ország EU-tagságáról is szó esett. Olaf Scholz német kancellár szerint az Európai Unió csak akkor válik teljessé, ha a Nyugat-Balkán is része lesz.

Sikerként könyvelte el a nyugat-balkáni államok uniós csatlakozásának az előkészítését szolgáló tízéves berlini folyamat eddigi eredményeit Olaf Scholz német kancellár a Szerbia, Koszovó, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Észak-Macedónia állam-, illetve kormányfőivel Berlinben tartott csúcstalálkozó kezdetén.

német balkán scholz
Olaf Scholz német kancellár szerint a nyugat-balkáni országoknak sürgősen csatalkozniuk kell az EU-hoz / Fotó: AFP

Az Európai Unió csak akkor válik teljessé, ha a Nyugat-Balkán is része lesz. Bízom benne, hogy a kontinens hamarosan egyesülni tud az EU égisze alatt

– szögezte le beszédében a német kancellár. 

Scholz a berlini folyamat elmúlt tíz évének konkrét sikereiként említette a hat ország közötti mobilitás javítását célzó számos megállapodást, a roamingdíjak csökkentését, a diákcserét és a megújuló energiák használatát elősegítő regionális klímapartnerséget.

Külön sikerként említette a hat ország közötti CEFTA közép-európai szabadkereskedelmi megállapodás működését akadályozó ellentétek feloldását, német közvetítéssel. A német politikus szerint „ez nem kevesebb, mint áttörés volt a regionális együttműködésben”.

A mostani csúcstalálkozó napirendjén egyebek között a közös regionális piacra vonatkozó cselekvési terv és a felsőoktatáshoz való hozzáférésről szóló új mobilitási megállapodás aláírása szerepel.

A folyamatot 2014-ben kezdeményezték Angela Merkel akkori kancellár vezetésével. Azóta évente tartanak csúcstalálkozókat. Az EU már 2023-ban ígéretet tett a hat nyugat-balkáni ország felvételére az uniós tagok sorába.

Kiderült, miért ment Orbán Viktor Németországba

Annyira zsúfolt a magyar miniszterelnök programja, hogy a találkozó Olaf Scholz kancellárral csak egy a sok közül. Folytatódik a magyar kormány Manfred Weber-i értelemben való elszigetelődése.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.