BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Hezbollah a legmodernebb orosz fegyverekkel is rendelkezik

Az izraeli hadsereg ilyen fegyverekre az iszlamista szervezet bázisain bukkant rá. Netanjahu arról is beszélt, hogy nem céljuk egy libanoni polgárháború kirobbantása.

Az izraeli hadsereg (IDF) katonái többek között a legmodernebb orosz fegyverekre is bukkantak, amikor átkutatták a Hezbollah bázisait Dél-Libanonban – mondta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a egy francia lapnak nyilatkozva.

This picture taken from the southern Lebanese city of Tyre shows smoke billowing after an Israeli airstrike that targeted the southern Lebanese village of Qlaileh, on October 14, 2024, amid the ongoing war between Israel and Hezbollah. (Photo by Kawnat HAJU / AFP) netanjahu
Izrael nem akar polgárháborút Libanonban, csak azt, hogy határ menti polgárai hazatérhessenek / Fotó: Kawnat HAJU / AFP

A szerdán, a Le Figaróban megjelent interjúban az izraeli kormányfő felidézte azt is, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2006-os határozata szerint a Litani folyótól délre csak a libanoni hadsereg lehet jelen fegyveresekkel. Ennek, és a területen tartózkodó ENSZ békefenntartó misszió, az UNIFIL jelenlétének ellenére a térségben a Hezbollah több száz alagutat ásott, ahol fegyvereket is tárol, amik között az orosz hadiipar legmodernebb termékei is megtalálhatók – idézi az interjút a Times of Israel.

Netanjahu az interjúban arról is beszélt, hogy egy újabb polgárháború Libanonban tragikus lenne, és Izraelnek biztosan nem célja annak kirobbantása, ugyanis 

nem akarnak beavatkozni Libanon belügyeibe. 

Izrael célja a miniszterelnök szerint csupán annyi, hogy lehetővé tegye a libanoni határ közelében élő állampolgárainak biztonságos hazatérését.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.