BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
albánia orbán viktor

Orbán Viktor elmondta, melyik országot kell azonnal felvenni az EU-ba

A magyar miniszterlnök az EU-ban szeretné látni Albániát. Orbán Viktor és Edi Rama a Nyugat-Balkán és az európai politika jövőjéről is eszmecserét folytattak.

Albániának már régen bent kellene lennie az Európai Unióban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, az Edi Rama albán kormányfővel folytatott tárgyalása után adott sajtónyilatkozatában.

albánia orbán viktor
Orbán Viktor Edi Rama albán kormányfővel találkozott Budapesten / Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Orbán Viktor elmondta, vendégével az európai helyzetről, a Nyugat-Balkán és az európai politika jövőjéről is eszmecserét folytattak.

Edi Ramát méltatva felidézte: sok olyan meglátást kapott tőle az elmúlt években, amelyeket a magyar politikában is tudott használni.

Most nekünk kell segítséget adnunk albán barátainknak, hiszen a Nyugat-Balkán országai átlagosan 15 éve várakoznak arra, hogy belépjenek az Európai Unióba, 2009 óta várakozik Albánia is 

- emlékeztetett. Hozzátette: van elég baj Európában - amiről beszélhetett a minap Strasbourgban is -, ezekre a bajokra pedig a legnyilvánvalóbb orvosság az volna, ha az EU végre befogadná a Nyugat-Balkán országait.

Ezzel friss lendületet, új energiát és új gazdasági lehetőségeket is kapnánk - hangsúlyozta.

Orbán Viktor kiemelte, hogy Albánia kiválóan teljesített a tárgyalások során. Ha a csatlakozás tényleg érdemelapú folyamat lenne, akkor Albániának már régen bent kellene lennie az unióban - jegyezte meg. Hozzáfűzte azonban, hogy nagyon nehéz a bővítéssel szembeni politikai ellenszenvet vagy óvatosságot legyőzni és áthidalni.

Orbán Viktor egy sikerről is beszámolt

Jövő kedden Luxemburgban EU-Albánia kormányközi konferenciát tartanak, ahol megnyitják az első tárgyalási fejezetcsoportot. Büszkeséggel említette, hogy mindez abban a pillanatban következik be, amikor Magyarország adja az EU soros elnökségét.

Felidézte azt is, hogy a legutóbbi sikeres bővítés akkor történt, amikor szintén Magyarország volt a soros elnök. Magyarország szorgalmazza a felelős szomszédságpolitika jegyében, hogy a pénzügyi támogatásokat az EU minél hamarabb adja oda a Nyugat-Balkán országainak - közölte, hozzátéve, nem kell ezzel megvárni a tagságot. Itt az Európai Növekedési Eszköz meg más eszközök is, ahonnan megkaphatják a növekedéshez szükséges pénzügyi támogatást - vetette fel.

Egy nagyon fontos ország világgá kürtölte: Magyarország a példaképe

Budapesten járt és Orbán Viktorral is találkozott az albán miniszterelnök. Az albán uniós csatlakozásról szóló tárgyalások újabb, fontos fázisa kezdődhet meg.

A megbeszélés során érintett kétoldalú kérdésekre kitérve emlékeztetett arra, hogy Albánia nagyon fontos partnere Magyarországnak: magyar cégek kulcsszerepet töltenek ott be kulcságazatokban.

Ez nem mindennapos, nemcsak a magyar cégek sikere miatt fontos ez, hanem mert reputációt szeretnénk gyűjteni a későbbi, újabb befektetésekhez is 

- jelezte.

Értékelése szerint ezek a cégek jól teljesítenek, a telekommunikációs és távközlési piacon például a 4iG egy óriási, előkészítés alatt álló beruházásról is beszámolt, amely Albániát és Egyiptomot köti majd össze egy telekommunikációs hálózattal.

A Wizzair több mint 50 várost kapcsol össze Tiranával, az OTP elnyerte idén Albániában a legjobb digitális és üzleti banknak járó címet, de ott van a Fővárosi Vízművek is, amely kulcsszerepet kapott Tirana vízügyi rendszerének modernizálásában - sorolta.

Edi Ramával abban állapodtak meg, hogy a kétoldalú együttműködést folytatni fogják: Magyarország várja az albán üzleti élet érdeklődőit, valamint készen áll arra, hogy az eddigieket is meghaladó súllyal vegyen részt az albán gazdaság modernizálásában - közölte Orbán Viktor.

Orbán Viktor elárulta, hogyan tenné újra naggyá Európát

A magyar uniós elnökség programja visszahozná a kontinens lendületét. A kormányfő egy új versenyképességi paktumot is felvázolt.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.