BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ORBÁN Balázs

Orbán Balázs: Zelenszkij győzelmi terve egyenlő a harmadik világháborúval

A brüsszeli EU-csúcson is bemutatott ukrán terv csak tovább eszkalálná a véres háborút. Orbán Balázs szerint ezért azt Magyarország nem támogathatja.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „győzelmi terve” a legrövidebb utat jelenti a harmadik világháború kitöréséhez, ezért ezt a tervet Magyarország nem támogatja – jelentette ki Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben csütörtökön.

ORBÁN Balázs
Orbán Balázs szerint az ukrán„győzelmi terv” a harmadik világháború kitöréséhez vezetne / Fotó: Purger Tamás

Orbán Balázs az uniós csúcstalálkozó alkalmából magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: a bemutatott terv a háború elmérgesedéséről, valamint NATO-országoknak a konfliktusba való bevonásáról szól, ami teljesen elfogadhatatlan Magyarország számára.

Az Európai Uniónak és az összes tagállamnak ehelyett békestratégiát kell folytatnia, amely a diplomáciai eszközök használatára helyezi a hangsúlyt, nem pedig a fegyverek küldésére és a további eszkalációra 

– jelentette ki.

Az uniós csúcs migrációval kapcsolatos vitájával összefüggésben Orbán Balázs azt mondta: egyre többen beszélnek arról, amiről Magyarország már évek óta, miszerint az illegális migráció megállításának nincs más módja, mint az, hogy„nem engedjük be őket az Európai Unió területére”. Egyre többen beszélnek arról is, hogy az illegális migránsokat az unión kívül kell tartani, kérelmeiket pedig szintén az unión kívül kell elbírálni – mondta.

Emlékeztetett, hogy a bevándorlási kérelmek unión kívüli elbírálására az uniós jog jelenleg nem ad lehetőséget sőt, azt az országot, amelyik 2015 óta ezt csinálja, elítélték, és az EU történetének legnagyobb bírságát kell megfizetnie. Ez azt mutatja, hogy az uniós jog és a menekültügyi paktum a migrációs probléma része – hívta fel a figyelmet.

Magyarország szövetségeseivel nyomást gyakorol az uniós intézményekre, mert a hozzáállásuknak meg kell változnia, büntetés helyett támogatniuk kell azokat az országokat, melyek az illegális migráció megállításán fáradoznak – tette hozzá a miniszterelnök politikai igazgatója.

EU-csúcs: háttérbe szorult Ukrajna, említésre sem méltatták a béketervet

A csütörtöki ülésen Zelenszkij vakmerő tervéről és a fronton gyülekező észak-koreai katonákról sem esett szó. Több EU-tagállam azonban megígérte, hogy még több lőszert adnának Ukrajnának.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.