BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Spanyolország beleállt Giorgia Meloni tervébe

A spanyol kormány továbbra is az uniós migrációs paktum megvalósítása mellett érvel. Spanyolország miniszterelnök-helyettese elítélte Ursula von der Leyen és Giorgia Meloni terveit, utóbbiról pedig azt tartja, hogy a törvényesség és az emberi jogok kirívó megsértése. A Kanári-szigetek polgármestere szerint azonban ott sem rózsás a helyzet és "koncentrációs tábort" alakítanának ki.

Spanyolország vezetése ellenzi, hogy menekültügyi központokat hozzanak létre harmadik országokban az Európai Unió területéről áthelyezett illegális bevándorlók számára – derült ki a spanyol kormánytagok elmúlt napokban tett nyilatkozataiból, amelyekben az Európai Bizottság elnökének javaslatára reagáltak.

Spanyolország továbbra is az uniós migrációs paktum megvalósítása mellett érvel.
Italy's Prime Minister Giorgia Meloni speaks to journalists during a EU - Gulf Cooperation Council (GCC) summit in Brussels on October 16, 2024. Avoiding a "general conflagration" in the Middle East will be top of the agenda when European Union and leaders of countries from the Gulf Cooperation Council (GCC), which brings together Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia and the United Arab Emirates, meet in Brussels on October 16, 2024. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)
Spanyolország miniszterelnök-helyettese szerint Giorgia Meloni terve emberi jogot sért / Fotó:  Ludovic MARIN / AFP

Yolanda Díaz miniszterelnök-helyettes szerdán olyan migrációs politika mellett érvelt, amelynek védenie kell a nemzetközi törvényességet és az emberi jogokat. Hangsúlyozta, hogy Spanyolország továbbra is a szabályozott és biztonságos migrációs útvonalak kialakításáért dolgozik, együttműködve a kibocsátó és tranzitországokkal az embercsempész maffiák ellen. 

Párhuzamot vont Ursula von der Leyen bizottsági elnök javaslata és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök terve között, megjegyezve, hogy utóbbi "alapvetően a nemzetközi törvényesség és az emberi jogok kirívó megsértése", ezért azt teljes mértékben elutasítja. 

Az olasz és az albán kormányok közötti megállapodás alapján Albánia befogadótáborokat nyitott az olasz parti őrség által nemzetközi vizeken felvett illegális bevándorlók számára. 

Pilar Alegría spanyol kormányszóvivő a kormány keddi ülését követően újságírói kérdésre felidézte, hogy Spanyolország már korábban is bírálta a probléma ilyen megközelítését. Mint mondta, a kabinet továbbra is az uniós migrációs paktum "humanitárius és támogató" alkalmazását képviseli, amely egyensúlyt keres "felelősség és a szolidaritás" között. Sürgette, hogy a megállapodást mielőbb ültessék át a gyakorlatba is.

Spanyolországba idén eddig több tízezer migráns érkezett

A spanyol belügyminisztérium által szerdán frissített adatok szerint a dél-európai országban idén október közepéig több mint 45 ezren érkeztek illegálisan, 22 százalékkal többen, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Legtöbben, mintegy 33 ezren a Kanári-szigeteken érték el a szárazföldet Afrika nyugati partjai felől, ami 40 százalékos növekedés a múlt évhez képest. 

A captain of Spanish Salvamento Maritimo (Sea Search and Rescue agency) gestures as a person gets off a boat from Senegal, with 85 migrant people on board, after arriving at La Restinga port, on the Canary island of El Hierro, on August 19, 2024. Spain's left-wing government is grappling with a major upsurge in migrant arrivals, notably in the Canary Islands, which has left the Atlantic archipelago feeling increasingly abandoned by Madrid and Brussels. Not a day passes without Spain's coastguard rescuing at least one troubled boat carrying dozens of African migrants towards the islands which are located off the northwestern coast of Africa. The rising numbers have prompted Prime Minister Pedro Sanchez's latest diplomatic foray into West Africa where on August 27 he begins a three-day visit to the main countries concerned: Mauritania, The Gambia and Senegal. (Photo by Jose Antonio SEMPERE / AFP)
A Spanyolországba érkezett menedékkérőket országon belül helyezik el, ami viszont feszültséget kelt a társadalomban/ Fotó: Jose Antonio SEMPERE / AFP

A felnőtt illegális bevándorlókat folyamatosan szállítják az ország különböző tartományaiba, hogy csökkentsék a szigetcsoport befogadóközpontjainak túlzsúfoltságát. Elhelyezésükkel kapcsolatban a napokban élénk vitát váltott ki az a sajtóban megjelent információ, miszerint a kormány a kereskedelmi használaton kívüli, Ciudad Real városában található repülőtéren alakítana ki sürgősségi befogadóközpontot a Kanári-szigetekről átszállítottak számára. 

Francisco Canizares polgármester amellett, hogy tiltakozását fejezte ki az ötlettel szemben,

"koncentrációs tábornak" nevezte a kialakítandó központot. 

A spanyol kormány nyáron törvénymódosítást terjesztett elő a gyerekek kötelező elosztásáról a tartományok között, ám a parlament elutasította az indítványt. Az új, jelenleg kidolgozás alatt lévő elképzelés népsűrűség alapján osztaná szét a gyerekeket az ország tartományai között.

Migránsok: Olaszország megcsinálta, ami nem jött össze Nagy-Britanniának

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök betartotta a szavát, egy évvel az olasz–albán megállapodás után elküldte az Olaszországba érkezett menedékkérők első csoportját a balkáni országba. A migránsokat mindaddig albán befogadóközpontokban helyezik el, amíg le nem folytatják a menekültügyi eljárásukat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.