BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szavakban még teljes mellszélességgel állt ki Ukrajna mellett az Európai Tanács

Kevés új ígéretet kapott Volodimir Zelenszkij az Euórpai Tanácstól, a régi vállalásk mellé belengetett új szankciók és fogadkozásokon kívül más nemigen jutott most.

Az Európai Tanács újólag megerősítette az Európai Unió rendíthetetlen elkötelezettségét aziránt, hogy folyamatos politikai, pénzügyi, gazdasági, humanitárius, katonai és diplomáciai támogatást nyújt Ukrajnának és népének, ameddig csak szükséges, és amilyen intenzíven csak szükséges. Oroszország nem győzhet - olvasható az Európai Tanács mai ülése után kiadott, Ukraajnával kapcsolatos következtetések sorában. 

EU Leaders Attend The European Council Summit
Úgy tűnik, Volodimir zelenszkij is kezd vesziteni varázsából Fotó: NurPhoto via AFP

A tanács sürgette saját magát, hogy az Európa Békefenntartási Eszköz forrásaiból lehetővé váljék az ukrán háború támogatása. Emellett az Európai Tanács hangsúlyozza annak fontosságát is, hogy teljesüljön a G7-ek apuliai csúcstalálkozóján tett kötelezettségvállalás, miszerint a G7-partnerekkel együtt az év végéig mintegy 45 milliárd eurót (50 milliárd USD) biztosítanak Ukrajna jelenlegi és jövőbeli katonai, költségvetési és újjáépítési szükségleteinek támogatására a lefoglalt orosz vagyonelemek hozamának felhasználásával. E tekintetben felkérte a főképviselőt és a Bizottságot, hogy folytasson megbeszéléseket Ukrajnával az említett elemek mindegyikéről.

Leszögezték, hogy az uniós jogra is figyelemmel, Oroszország eszközeit mindaddig zárolva kell tartani, amíg Oroszország be nem fejezi az Ukrajna elleni agresszív háborúját, és nem téríti meg az Ukrajna által okozott károkat. A Tanács elitélte az oroszok támadásait az ukrán energetikai rendszerek ellen és a kikötők bombázását és rendkívül aggasztónak nevezte az ukrán hadifoglyok orosz erők általi kivégzéséről szóló jelentéseket.

Mit írták, a Európai Unió továbbra is készen áll arra, hogy tovább korlátozza Oroszország hadviselési képességét, többek között további szankciókkal, valamint az orosz és fehérorosz mezőgazdasági termékekre kivetett importvámokkal. Az Európai Tanács ismételten felszólít a szankciók teljes körű és hatékony végrehajtására, valamint a szankciók kijátszása elleni további intézkedésekre, többek között a harmadik országokon keresztül végzett szankciókerülő kereskedelmet.

Az eseményen Volodimir Zelenszkij bemutatta "győzelmi tervét" amelyik szerinte, az út egy második béketárgyaláshoz, és ami lehetővé tenné a háború jövő évi befejezését. Orbán Viktor miniszterelnök a tervet több mint rémisztőnek nevezte és ismét sürgette a fegyversztánetet és a béketárgyalások megkezdését.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.