BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszaváltható üvegek: annyira eldurvult a flakonozás Magyarországon, hogy a Mohu még a köztéri kukákat is átalakíthatja

Lecserélhetik a köztéri kukákat Magyarországon. Sajtóértesülés szerint a Mohu már tárgyal arról, hogy olyan kukákat szereljenek fel, amelyek külsején van néhány palacktartó vagy amelybe más úton lehet külön gyűjteni a flakonokat a többi hulladéktól és szeméttől. A cél, hogy a rászorulóknak és a környezetnek is jobb körülményt teremtsenek.

A Mohu tárgyalásokat folytat a közterületi hulladéktárolókra szerelhető palackrekeszek kihelyezéséről – értesült a Népszava. A köztéri kukákra erősített „palacktartókat” évek óta a világ számos olyan államában, illetve városában alkalmazzák, ahol a kiürült italcsomagolások pénzért visszaválthatók.

MOHU Palackok
A Mohu a flakonozás miatr lecseréltetheti a köztéri kukákat / Fotó: Horváth Lilla / Világgazdaság

A Mol-hátterű hulladékkoncessziós társaság a köztisztasági cégekkel közösen keresi a lehetőségeket arra, hogyan vethetne véget a jelenlegi „palackozás” jelenségének.  Az üres palackokat sokan kiszedik a kukákból, ami a visszaváltásból élők számára kényelmetlen, ráadásul a szemetesek feltúrása után rendetlenség is maradhat.

Nagy László, a Köztisztasági Egyesülés igazgatója szerint a szakmai viták elsősorban a visszaváltható palackok bevezetési időpontjáról zajlottak, palackatartókra korábban nem gondoltak. Pedig a Népszava szerint számos országban alkalmaznak ilyeneket, köztük Dániában, Hollandiában, Norvégiában, Svédországban, Németországban, de még a távoli Japánban is.

Ezeken a helyeken 

a köztéri hulladékgyűjtőkre néhány palack ideiglenes tárolására alkalmas tartókat szerelnek. Léteznek ugyanakkor olyan kukák is, amelyek külön rekeszt és hozzá bedobó nyílást tartalmaznak a flakonoknak, vagy az egész tartó csak arra szolgál.

A tapasztalat pedig az, hogy a visszaváltható palackokat perceken belül elviszi valaki – mind a fenti országokban, mind pedig hazánkban.

Habár a Mohu nem kommentálta az értesülést, a lap úgy tudja, hogy a palackrekeszekhez hirdetőket keresnek, vagyis olyan cégeket, amelyek a feltüntetett reklámért cserébe állják a szerelvények költségeit.

Nagy László úgy véli, hogy az új kukák ötlete nagyszerű a környezettudatosság és a szociális kérdések tekintetében is. „A helyi, önkormányzati, tisztasági cégek nyitottak a felvetésre, hisz nekik is fontos az utcai hulladékgyűjtők tisztasága.”

A lap szerint hazai szakértők „félhivatalosan” azt javasolják, hogy aki nem szeretné visszaváltani a palackját, ne dobja ki az utcai hulladékgyűjtőbe, hanem helyezze mellé, mert onnan várhatóan hamar lába kél. A palacktartó ugyanakkor kulturáltabb, higiénikusabb és hivatalos megoldás. Jelenleg ugyanis jogszabály tiltja a köztéri kukák tartalmának eltávolítását.

Sokakat érint a Mohu döntése: szigorú limit van a REpontokon

Visszaváltási limitet vezetett be a cég a REpontokon. A Mohu döntése értelmében 5000 forint lett a tranzakciónkénti limit. A vásárlási utalvány a legnépszerűbb visszaváltási mód, ezt érinti az új szabály.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.