BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zelenszkij: Putyin csak az erőből ért

Az ukrán elnök egy interjúban magyarázta el az ukrán győzelmi terv részleteit. Zelenszkij szerint a terv fogadtatása arra hasonlít, amikor Patriot rakétákat vagy F–16-osokat kértek.

Ukrajna meghívása a NATO-ba hivatalosan is az egyetlen út, mellyel az ország képes túlélni az orosz inváziót – mondta egy interjúban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, szerinte Ukrajna csatlakozása a katonai szövetséghez az első a győzelmi tervének öt lépéséből, melynek célja tárgyalásra kényszeríteni Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

NATO Secretary General Mark Rutte - Ukraine's President Volodymyr Zelenskyy in Brussels, Zelenszkij
Zelenszkij szerint a NATO-tagság Ukrajna túlélésének a záloga / Fotó: AFP

A Financial Timesnak nyilatkozó államfő szerint a formális meghívó erősíti a háború diplomáciai úton való lezárásának lehetőségét. Mint mondta, a háború csak akkor ér véget, ha Putyint izolálják, és mások is a diplomáciai megoldás felé terelik. Zelenszkij minderről csütörtökön azután beszélt, hogy az uniós vezetőknek is bemutatta győzelmi tervét.

Noha a NATO tagállamai egyetértenek abban, hogy Ukrajna visszafordíthatatlan úton van a tagság felé, az Egyesült Államok és Németország ellenzi a formális meghívót az eszkalációtól tartva. Egyes tisztviselők zárt kapuk mögött azt is felvetették, hogy az ukrán NATO-tagság kérdése alkualap is lehet az oroszokkal való tárgyalásokon.

Más ukrán kérések is falakba ütköztek eleinte

Zelenszkij szerint a meghívás az ukrán nép és katonák morálját is javíthatná, ugyanakkor az a NATO-nak is érdeke, mert azt jelenti, hogy a gyerekeik nem fognak meghalni. Az ukrán elnök az erről szóló vitát azokhoz a korábbi megbeszélésekhez hasonlította, melyek a Patriot légvédelmi rakétákról vagy az F–16-os vadászgépekről szóltak, ahol eleinte a nyugati hatalmak szintén elutasító álláspontot képviseltek. Azonban véleménye szerint 

a háború csak akkor ér véget, ha Putyin úgy érzi, hogy muszáj befejeznie, és ő csak az erőből ért. Ez azonban nem Oroszországon, hanem Ukrajna szövetségesein múlik.

Az amerikai elnökválasztás döntő lehet Ukrajna számára is

Zelenszkij beszélt arról is, hogy mennyire fontos szerepet játszik az amerikai elnökválasztás hazája életében, és elismerte, hogy nem tudják, mi vár rájuk a választás után. Véleménye szerint három lehetséges kimenetel következhet be, ezek egyike a támogatás folytatása, de továbbra is a jelenlegihez hasonló kockázatkerülő módon. Azonban attól függően, hogy ki nyer, további két másik utat is lát, de nem tudja, hogy a pozitívabb vagy negatívabb lesz az ukránok számára.

Az ukrán elnök azt is elárulta, hogy azok a nyugati tisztviselők, akik olyan megoldásokat lebegtetnek, melynek értelmében ukrán területeket adnának cserébe az ország NATO-tagságért, nem konzultálak vele, ezért arra sürgette őket, hogy ezeket a javaslatokat tegyék ki az asztalra, és ne közvetítőkön keresztül, hanem közvetlenül beszéljenek az ukránokkal.

Zelenszkij azt is elmondta, hogy nyitott más országok békejavaslataira is, amennyiben azok valósak, és nem kívánják aláásni az ő javaslatukat. Példaként a brazil és a kínai béketervet említette.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.