BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
NATO Secretary General Mark Rutte - Ukraine's President Volodymyr Zelenskyy in Brussels

Zelenszkij tagadja, hogy Ukrajna atomfegyverek létrehozására készülne

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök tagadja, hogy Ukrajna atomfegyverek létrehozására készülne. A mai nap során ugyanis a nemzetközi sajtóban olyan hírek jelentek meg, miszerint az ukrán elnök ezzel fenyegette meg Donlad Trumpot a tlálkozójuk során.

„Soha nem mondtuk, hogy atomfegyverek létrehozására készülünk. Azt mondtam, hogy a Budapesti Memorandum aláírásakor kimondták, hogy Ukrajna lemond az atomfegyverekről, Ukrajna pedig ezektől az aláíró országoktól (akkor még Oroszországtól), Kínától és USA-tól  kapot ígéretet arra, hogy garantálni fogják a biztonságot, a területi integritást és a szuverenitást - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, a Mark Rutte NATO-főtitkárral tartott mai sajtótájékoztatón. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy lemondtunk az atomfegyverekről, és ezeknek az embereknek, akik partnerek voltak, biztonsági garanciákat kellett nyújtaniuk nekünk.

NATO Secretary General Mark Rutte - Ukraine's President Volodymyr Zelenskyy in Brussels
Nagy volt az egyetértés Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Mark Rutte Nato-főtitkár között Fotó: Anadolu via AFP

Az ukrán elnök felidézte, hogy a budapesti memorandum nem mentette meg Ukrajnát az orosz katonai agressziótól, ezért a NATO-ba helyezi reményeit. Mark Rutte a tájékoztaton hozzátette, hogy a médiának nem szabad eltussolnia a tényeket. Szerinte Ukrajnának a NATO-ban kell lennie, és a partnerek mindent megtesznek Ukrajna győzelméért.

Korábban a Bild című német kiadvány egy meg nem nevezett ukrán tisztségviselőre hivatkozva azt írta, hogy Ukrajna rendelkezik az atomfegyverek létrehozásához szükséges anyaggal és tudással: „Megvan az anyag, megvan a tudás, ha van rá szándék, csak néhány hétre lesz szükségünk hogy létrehozzuk az első bombát.” 

Volodimir Zelenszkij ugynakkor a mai Európai Parlamentben tartott tájékoztatóján is utalt az atomfegyverre. Mint mondta, Donald Trump amerikai republikánus párti elnökjelölttel folytatott beszélgetésén felidézte az 1994-ben a nagyhatalmak által aláírt budapesti memorandumot is, amelyben Ukrajna feladta nukleáris arzenálját, cserébe függetlensége és területi épsége szavatolásáért, emlékeztetve arra, hogy az aláírók között Oroszország is szerepelt. Mint mondta, ezek után Ukrajnának két választása van: vagy ismét nukleáris fegyverekre tesz szert, vagy pedig a NATO-hoz csatlakozik. „Mi nem az atomfegyvereket választottuk, hanem a NATO-t, és azt hiszem, Donald Trump megértett engem” – szögezte le. 

Donald Trump is üzent ma. „Soha nem lett volna szabad elkezdenie a háborút” – mondta a volt elnök egy interjúban Patrick Bet-David podcastjában. „Szerintem Zelenskij a legnagyobb eladó, akit valaha láttam. Valahányszor idejön, 100 milliárdot adunk neki. Ki más kapott már ilyen sok pénzt a történelem során? Senki. És ez nem jelenti azt, hogy nem akarok neki segíteni. De soha nem lett volna szabad hagynia, hogy elkezdődjön a háború. Ez a háború vesztes." - fogalmazott Donald Trump.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.