BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zöld jelzést kapott az uniótól az orosz vagyonból Ukrajnát támogató gigahitel

A pénz jövőre érkezhet meg Ukrajnába az uniós döntést követően. Az orosz jegybank európai eszközeinek a befagyasztása az első európai válaszlépések egyike volt az Ukrajna elleni orosz támadás után. A befagyasztott eszközök kamatai etzetúl Ukrajnát segítik.

Jóváhagyta azt a pénzügyi támogatási csomagot az Európai Unió Tanácsa, mely egy legfeljebb 35 milliárd eurós rendkívüli makroszintű kölcsönt, valamint egy olyan hitel-együttműködési mechanizmust foglal magában, amely 45 milliárd eurónyi hitel visszafizetésében segíti Ukrajnát – közölte szerdán az uniós testület.

hitel
Az uniós támogatás mögött most az orosz vagyon kamatai által fedezett hitel áll/Fotó: Northfoto

Ez a makroszintű pénzügyi támogatás (MFA) a G7 azon javaslatának a része, mely az orosz központi bank uniós bankokban található, befagyasztott eszközeinek a kamatait bocsátja Kijev rendelkezésére.

A kamatbevételek az Ukrajnának nyújtott uniós hitel, valamint más G7 partnerek hiteleinek a visszafizetésében segíti Ukrajnát. 

Míg a mechanizmus pénzeszközei a hitelek költségeinek fedezésére és visszafizetésére használhatók fel, Kijev az MFA-ból származó összeget saját belátása szerint használhatja fel.

Az ötletről nyáron döntött a G7, de a hitelt csak jövőre folyósítják Urajna számára

A most elfogadott pénzügyi támogatásból befolyó pénzeket 2025 végéig folyósítják, annak feltétele, hogy Ukrajna továbbra is elkötelezze magát a hatékony demokratikus mechanizmusok fenntartása és az emberi jogok tiszteletben tartása mellett.

Az orosz jegybank európai eszközeinek befagyasztása az Ukrajna elleni orosz inváziót követő szankciók egyik első lépése volt, melynek keretében mintegy 210 milliárd eurót zároltak az unión belül. 

A befagyasztott eszközök kamatszinttől függően évente mintegy 2,5-3 milliárd eurós hozamot biztosítanak a becslések szerint.

Ezek a bevételek az EU szerint nem minősülnek állami eszközöknek, így azokat még a befagyasztás végét követően sem kell az orosz központi bank rendelkezésére bocsátani.

Az Európai Unió Tanácsa az európai parlamenti elfogadást követően írásbeli eljárás útján hagyta jóvá a szöveget azzal a céllal, hogy az MFA-hitel 2024-ben elérhetővé váljon, 2025-ös folyósítással, és legfeljebb 45 év alatt kerüljön visszafizetésre.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.