BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Beveszi Ausztriát a magyar magánvasút-társaság

Bejegyezték a magyarországi Cer Cargo Holding ausztriai leányvállalatát, következik az engedélyek beszerzése. A vasúti magánfuvarozó társaságnak az ausztriaival együtt már öt külföldi érdekeltsége van a térségben.

Újabb 100 százalékos tulajdonú külföldi leányvállalattal erősödött a CER Cargo Holding SE, miután a közelmúltban bejegyezték 100 százalékos tulajdonú leányvállalatát, a CER Austria Cargo GmbH-t. A fiatal ausztriai vasútvállalat akkor kerül teljesen sínre, amikorra megkapja a működéséhez szükséges engedélyeket is.

vasút
Magyar vasút: irány Ausztria/Fotó: CER

Hamburgtól Isztambulig tervez a CER

Az ausztriai vasúti engedélyre vonatkozó kérelmet az osztrák klímavédelmi minisztériumhoz nyújtják majd be. A pozitív döntést az összes pályázati dokumentáció elkészítése után várja a társaság 2025 áprilisáig. Ez fontos lépés lesz abból a szempontból, hogy a társaság saját licencével és saját forrásaival szeretne működni Hamburg és Isztambul/Athén között, nyereséges magánvasúti csoportként – derül ki a vasúti árufuvarozással, szállítmányozással és logisztikai tanácsadással is foglalkozó CER egyik tulajdonosa, a LAC Holding közleményéből. A következő lépés a CER Germany Cargo GmbH létrehozása lesz. Az eddig született külföldi leányok Romániában, Szlovákiában, Horvátországban és Lengyelországban aktívak. A CER – mivel a vasúti áruszállítás a fő profilja – a közúti és a vízi szállításnál kínál jobb alternatívát ügyfeleinek.

Ezen belül olyan üzleteket kíván beindítani, amelyek nagy távolságokból eredő jelentős logisztikai költségek miatt eddig nem valósulhattak meg.

A társaság terveiről, így megcélzott ausztriai és németországi terjeszkedéséről Horváth Ottó, a CER Cargo Holding vezérigazgatója már áprilisban nyilatkozott a Világgazdaságnak. Elmondta azt is, hogy a CER szempontjából a Belgrád–Budapest vonal átépítésének, pontosabban az átépítés befejezésének van a legnagyobb jelentősége. Ezt követi a V0 megépítése, de szükség van a csatlakozó hazai és külföldi infrastruktúra javulására is. A társaság tavalyi árbevétele 11 milliárd forint volt, EBITDA-ja 1,5 milliárd forint, az adózás előtti eredménye 0,8 milliárd forint. Mindhárom érték jobb a bázisnál.

Kiestek az ukrajnai vasúti együttműködések

A CER Cargo Holding által továbbított árumennyiséget tavaly

  • a vágányzárak,
  • az általános gazdasági helyzet
  • és az ukrajnai háború is csökkentette. 

A háború ellehetetlenítette a társaságnak a kelet felől tervezett együttműködéseit és forgalmait. A cégcsoport járműparkja 18 vontatójárműből áll, a középtávú tervekben szerepel új mozdony- és vasúti teherkocsi-beszerzés is Horváth Ottó tájékoztatása szerint.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.