BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas összegért keltek el a pisztolyok, amikkel Napóleon megpróbálta kioltani az életét

Egy párizsi árverésen 664 millió forintért kelt el Napóleon két pisztolya. Az ikonikus fegyvereket arannyal és ezüsttel díszítették, valamint még Napóleon portréja is rajtuk van. Ezek azok a pisztolyok, amikkel Napóleon megpróbálta megölni magát a sikertelen oroszországi hadjárat után. A pisztolyokat a francia kormány nemzeti kincsnek nyilvánította, így az árverés győztese lehet, hogy elveszíti őket.

Napóleon pisztolyai 1,69 millió euróért (664 millió forintért) keltek el vasárnap a Párizs közelében lévő fontainebleau-i kastély mellett megrendezett árverésen – számolt be róla a BBC News.

Présentation de la future vente aux enchères du coffret de deux pistolets ayant appartenu à Napoléon
Napóleon
pisztoly
Franciaország
árverés
Napóleon ezekkel a pisztolyokkal próbált öngyilkos lenni az oroszországi kudarca után / Fotó: AFP

A fadobozban elhelyezett két, arannyal és ezüsttel berakott, valamint Napóleon portréjával díszített pisztoly a párizsi fegyvergyártó, Louis-Marin Gosset műhelyében készült, és előzetesen 1,2-1,5 millió euróra (470-590 millió forintra) becsülték az árukat.

A Osenat árverési ház aukcióján a történelmi ereklyét egy ismeretlen licitáló vásárolta meg. A relikviát azonban a közelmúltban a francia kulturális minisztérium nemzeti kincsnek nyilvánította, amivel azt is megakadályozta, hogy külföldre kerüljön. A rendelkezés nyomán a francia kormánynak 30 hónapja van arra, hogy ajánlatot tegyen a licitálást megnyerő vásárlónak a pisztolyokra.

Rekordáron kelt el John Lennon legendás gitárja

Igazi kincsre licitálhattak New Yorkban a Beatles-rajongók. John Lennon 12 húros Hootenanny akusztikus gitárjáért egymilliárd forintnak megfelelő összeget fizettek ki.

A fáma szerint Napóleon a kudarcot vallott oroszországi hadjáratot követően, 1814. április 12-ének éjjelén a fontainebleau-i kastélyban ezekkel a pisztolyokkal akarta kioltani saját életét, ám Armand de Caulaincourt tábornok, aki részt vett az orosz hadjáratban, kivette a puskaport a fegyverekből. Napóleon ezért mérget vett be, de túlélte.

A pisztolyokat Napóleon később Caulaincourt-nak ajándékozta, akitől később utódai örökölték.

A vásárló a fegyverek eredeti dobozát is megkapta, valamint több kiegészítő kelléket, köztük egy puskaportartót és töltővesszőket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.