BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Határtalan absztrakt művészet: Vasarely és Fajó vasfüggönyön is átnyúló művészeti együttműködésének könyvbemutatója

Rieder Gábor művészettörténész Vasarely és Fajó – Egy vasfüggönyön átnyúló művészeti együttműködés regényes története a hidegháborútól a kapitalizmusig című könyve a magyar származású op-art világsztár, Victor Vasarely és az őt példaképnek tekintő, a szocialista Magyarországon alkotó Fajó János közös munkáinak művészet- és kultúrtörténeti feldolgozását tárja fel.

A Hungarian Art & Business (HAB) szervezésében július 3-án mutatkozik be Rieder Gábor művészettörténész Vasarely és Fajó – Egy vasfüggönyön átnyúló művészeti együttműködés regényes története a hidegháborútól a kapitalizmusig című könyve, amely a magyar származású op-art világsztár, Victor Vasarely és az őt példaképnek tekintő, a szocialista Magyarországon alkotó Fajó János közös munkáinak művészet- és kultúrtörténeti feldolgozását tárja fel.

Vasarely
Fotó: HAB jóvoltából

A könyvbemutatón Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész beszélget a szerzővel, ennek során az érdeklődők betekintést nyerhetnek a 20. század második felének határokon is átívelő művészettörténeti fejezeteibe.

Az MBH Bank Művészeti Alapítvány támogatásával működő HAB időszakos kiállításai, programjai és alkotóműhely-foglalkozásai egész évben várják az érdeklődőket korosztálytól függetlenül. A központ emellett olyan kezdeményezéseket is rendszeresen megvalósít, amelyek a művészetet népszerűsítik, mindenki számára elérhetővé teszik.

A HAB ennek keretében rendezi meg a legújabb, Vasarely x Fajó: A bolygó meghódítása című időszakos kiállításához kapcsolódó, hiánypótló kötet bemutatóját július 3-án. A Vasarely és Fajó – Egy vasfüggönyön átnyúló művészeti együttműködés regényes története a hidegháborútól a kapitalizmusig című, regényes formában megírt művészettörténeti elbeszélés a vasfüggöny két oldalán játszódik, a hidegháborús évtizedektől a piacgazdaság újjászületésének turbulens időszakáig.

Az önállóan is izgalmas olvasmány történetének főszereplője Victor Vasarely, az op-art magyar származású, ám Franciaországban élő és alkotó világsztárja, valamint az őt példaképnek tekintő Fajó János képzőművész, a Kádár-kori Magyarországon sokáig üldözött geometrikus absztrakció egyik legkiválóbb képviselője. Az elbeszélés szerint továbbá olyan, kevésbé elhanyagolható szereplők segítik kettejük művészeti együttműködésének kibontakozását, mint Kassák Lajos, László Károly műkereskedő vagy épp Egri János műsorvezető.

Vasarely
Fotó: HAB jóvoltából

A kötet szerzője Rieder Gábor, a művészettörténet-tudomány doktora, független kurátor és művészeti tanácsadó, aki többéves kutatómunkája során közel ötven, Vasarely és Fajó által közösen alkotott műtárgy történetét tárta fel, megszólaltatva a korszak még élő tanúit. A kutatás középpontjában így azok a Vasarely-alkotások állnak, amelyek Magyarországon készültek Fajó műhelyében, mégis részei az op-art mester életművének.

A Vasarely × Fajó: A bolygó meghódítása címet viselő kiállításon a két alkotó olyan közös munkái (szitanyomatok és multiplikák) látható, melyek az egykori Magyar Népköztársaság határain belül készültek, mégis Vasarely életművének a részei.

Rieder Gábor szakmai alapossággal írt könyve pedig ezek hátterét világítja meg, és egyszerre nyújtja a művészeti albumok vizuális élményét, miközben regényes formában megírt művészettörténeti elbeszélésként is olvasható. Külsejének kortárs dizájnelemei közé a tervezők Vasarely és Fajó művészetére utaló, finom gesztusokat szőttek.

Vasarely
Fotó: HAB jóvoltából

Vasarely világsztár, munkái rendre felbukkannak aukciókon, jelenleg csaknem 1300 eladó művét mutatja az artsy adatbázisa. De az ő árai is, akárcsak Fajó Jánosé, halála után kezdtek el jelentősen emelkedni.

Posztumusz aukciós sikere 2007-ben érte el tetőfokát, egy évtizeddel a halála után. Műveinek tartós népszerűsége 2010-ig kitartott, és az akkori aukciós rekordjával, az AltaÏ III-val (1955–1958) csúcsosodott ki, akkori aukciós rekordja 565 ezer font volt. 2017-ben egy zebrás festménye 485 ezer fontért kelt el. Míg festményei egyre magasabb árakat értek el az aukciókon, Vasarely sikerének csúcséveiben egy érdekes tendencia bontakozott ki, ahol a nyomatok és többszörösek piaca folyamatosan felülmúlta a festmények piacát, 2007-ben és 2011-ben kiemelkedően magas értékekkel. 

Vasarely
Fotó: HAB jóvoltából

A 2018-ban elhunyt Fajó János aukciós ára életében nem érte el az 5 millió forintot. 2020-ban az MNB megvásárolta a Fajó Alapítványtól 45 képét 350 millió forintért, ez 7,7 millió forintos átlagárat jelent. 2023-ban a Kieselbach Galéria árverésén Fajó János: Nyilak I. című festménye 26 millió forintért kelt el. Szintén 2023-ban a Virág Judit Galériában 17 millió forintot adtak a Piskóták III. Című művéért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.