BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Talibán nem támogatja az ujgur szeparatistákat

Kínában tárgyalnak a Talibán vezetői és esélyes egy pragmatikus együttműködés az ideológiai viták ellenére is. Kína az Út és Övezet tervben szán fontos szerepet az országnak.

Kínába látogató magas rangú tálib vezetők biztosították Pekinget arról, hogy nem fogják engedni, hogy Afganisztánt más országok elleni támadások tervezésére használják – írja az RFI.

Fotó: NOORULLAH SHIRZADA / AFP

A két ország mindössze 76 kilométernyi határon érintkezik egymással, ahol a magas hegyek miatt nincs is határátkelő, ám ettől még Kína attól tart, hogy az országot a muszlim, ujgur szeparatisták használhatják felvonulási területként.

Mohammed Naeem tálib szóvivő az AFP-nek nyilatkozva elmondta, hogy biztosították Kínát arról, hogy ez nem fog megtörténni, míg az új nagyhatalom is megígérte, hogy nem fog beavatkozni Afganisztán belügyeibe, hanem a békét és fejlődést fogja támogatni.

A Talibán saját elmondása szerint már az ország 85 százalékát ellenőrzi, miután az amerikai csapatok többsége elhagyta az országot. 

Ennek megfelelően az iszlamista mozgalom a diplomácia terén is egyre aktívabbá vált az utóbbi években, Kínával már 2019 óta folytat háttér megbeszéléseket. Az ázsiai nagyhatalom és radikális iszlámot támogató csoport értékei ugyan távol állnak egymástól, ám a pragmatizmus jegyében elképzelhető a két fél közötti együttműködés.

Peking szeretné az Út és Övezet fejlesztéseibe az afgán területeket is bevonni, 

melyben az amerikabarát kabuli kormány nem bizonyult partnernek, ám a Talibán számára ez fontos gazdasági lehetőség lehet. Kínát emellett az országban található nyersanyagok is érdekelhetik, melyek készlete akár az 1000 milliárd dollárt is elérheti egy 2014-es jelentés szerint. A Foreign Policy írása szerint egy tálib kormányzat elismerése révén Peking Moszkvával szemben is erősítheti befolyását a térségben.

Az iszlamista mozgalom számára ugyanakkor az lehet fontos, hogy egy esetleges katonai győzelmet követően diplomáciai elismerésben is részesüljön, amit egy Kínához hasonló nagyhatalommal létrehozott külügyi kapcsolatrendszer mindenképpen segíthet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.