BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rossz hírt kaptak a „tulajdonhalmozók” Romániában

Vagyonadót vethetnek ki Romániában. A tavaly novemberben megalakult balliberális kormány szociáldemokrata (PSD) tárcavezetője, Adrian Câciu nemrég úgy nyilatkozott, nem híve az új illetékek kivetésének, ám szerinte a jelenlegi adózási rendszer átalakításra szorul. A legjelentősebb javaslatok között szerepel

egyfajta vagyonadó bevezetése azon adófizetők esetében, akik kettőnél több ingatlant vagy személygépkocsit birtokolnak.

„Nem tartom normálisnak, hogy ugyanannyi adót fizessen valaki, ha több tulajdona van. Egy családnak egy autó. Japánban például nem vásárolhatsz gépkocsit, ha nem bizonyítod, hogy van parkolóhelyed is hozzá” – jelentette ki a Hotnews bukaresti portálnak Câciu, akinek megfogalmazása szerint az intenzív „tulajdonhalmozási hajlandóságra” kivetendő adó nem feltétlenül az állami, hanem a helyi önkormányzatok költségvetésébe folyna.

Fotó: Shutterstock

A pénzügyminiszter – felkarolva egy Romániában évek óta terítéken lévő kezdeményezést –

  • megadóztatná a vendéglátóiparban a borravalót,
  • megszüntetné az információtechnológiai (IT) ágazat dolgozóinak adómentességét,
  • továbbá áttérne a progresszív adózási rendszerre is.

Az adótörvénykönyvben tervezett változásokat az év második felében egyeztetések előznék meg a romániai üzleti szféra, valamint a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) illetékeseivel, és a módosítások 2023-ban lépnének hatályba.

Addig azonban előbb konszenzusra kellene jutni a bukaresti koalícióban a liberálisokkal (PNL), ami nem ígérkezik egyszerűnek. „A hasonló intézkedések a kommunizmust juttatják eszembe, márpedig amíg mi kormányon vagyunk, nem térünk vissza a kommunizmusba. Ez aberráció” – reagált a kezdeményezésre Florin Cîţu, a PNL – és a bukaresti szenátus – elnöke. A volt miniszterelnök, korábbi pénzügyminiszter leszögezte, a magántulajdon a liberálisok számára szent, a sikeres embereket pedig nem büntetni, hanem bátorítani kell.

Nem támogatja a Cîţu vezette jobbközép alakulat a progresszív adózásra való áttérést sem, amely 2004-ig volt hatályban Romániában, ekkor felváltotta az egykulcsos adórendszer, amely 2019-ben 16-ról a jelenlegi 10 százalékra csökkent. Egyébként nem biztos, hogy az állami költségvetés jól járna a váltással:

a progresszív adózás utolsó évében az össztermék (GDP) 2,9 százalékát tette ki a jövedelemadóból befolyt összeg, míg 2016-ban, amikor még 16 százalékos volt az egységes adókulcs, 3,6 százalékot, hogy aztán visszaessen 2,2-re.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök azonban kitart az adózási rendszer felvázolt módosítása mellett, és azzal érvel, hogy a 4,6 százalékos európai átlaghoz képest Romániában csak a GDP 2 százaléka származik a tulajdonra kivetett adóból. „Románián kívül csak három ország alkalmazza az egységes adókulcsot Európában, de egyik sem fejlett túlságosan gazdaságilag.” 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.