BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gazdasági visszaesés és dübörgő infláció várható Oroszországban

A Goldman Sachs és a Capital Economics is visszavágta az orosz növekedési kilátásokat, és a korábban jelzett infláció háromszorosára számít.

A Goldman Sachs legfrissebb előrejelzésében jelentősen megemelte az orosz inflációra vonatkozó előrejelzését. Eszerint az év végére a korábbi öt helyett 17 százalékkal növekedhetnek a fogyasztói árak éves bázison. További kockázatokat jelent, hogy a rubel tovább veszíthet az értékéből, vagy az orosz jegybank újabb kamatemelésre kényszerülhet a stabilitás fenntartása érdekében. A szankciók jelentősen visszavetik az orosz gazdaságot, a befektetési bank és pénzügyi szolgáltató ezért visszavágta a növekedési kilátásokat, a korábbi két százalékos GDP-bővülés helyett éves szinten hét százalékos visszaesését vár.

Fotó: ALEXEI DANICHEV / AFP

Mivel a pénzügyi feltételek hasonló szintre szigorodtak, mint 2014-ben, a Krím-félsziget annektálása után, ezért a belföldi keresletben éves szinten tíz, vagy annál nagyobb csökkenés várható – nyilatkozta a CNBC-nek Clemens Grafe, a Goldman Sachs Oroszországgal foglalkozó vezető közgazdásza. Hangsúlyozta azt is, hogy 

bár az exportot egyelőre jelentős mértékben nem korlátozták a szankciók, éves bázison itt is öt százalékos visszaesésre számítanak.

Egyrészt azért, mert máris súlyos fennakadások tapasztalhatóak a száraz ömlesztett áruk kivitelében fontos szerepet játszó fekete-tengeri kikötőkben, és újabb büntetőintézkedések is várhatóak, amelyek már korlátozhatják az orosz kivitelt.

Az orosz gazdaság zsugorodására számít Liam Peach, a londoni Capital Economics feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdásza is. Bár a kilátások nagyon bizonytalanok, a cég alapprognózisa szerint a korábbi 2,5 százalékos növekedés helyett 2022-ben az orosz GDP öt százalékkal zsugorodik majd. Az éves éves infláció pedig a Capital Economics szerint már nyáron eléri a 15 százalékot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.