BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszi az orosz olajat és gázt a Shell

Továbbra is veszi az orosz olajat és gázt Európa legnagyobb olajtársasága, a Shell – írta piaci hírek nyomán a Bloomberg szerdán kora délután. A hírügynökség szerint ugyanakkor a nagyvállalat folyamatosan tárgyal a nyugati kormányokkal, és minden szabályváltozásnak eleget fog tenni.

Fotó: Shutterstock

A döntés segíthet megnyugtatni a globális olajkereskedelmi és hajózási piacot. Az egyelőre nem világos, hogy mindez csak a meglévő üzletekre vonatkozik-e, vagy új megállapodásokat is köt a társaság.

Noha a Shell hétfőn közölte, hogy kivonul Oroszországból – beleértve a Szahalin-2-es gázcseppfolyósító (LNG) üzemben való részesedése értékesítését is –, ezek szerint ez nem vonatkozik a kereskedelemre, melynek során naponta mintegy 12 millió hordó kőolajat ad-vesz.

Az orosz invázió óta a tartályhajók tulajdonosai óvakodnak az orosz kőolaj szállításától, ami miatt viszont alaposan megugrottak a fuvarköltségek. 

Moszkva fő kőolajterméke, az ural jegyzése a nemzetközi referenciaértékhez képest rekordmértékben csökkent az utóbbi napokban, bár jelenleg nincsenek olyan szankciók, amelyek tiltanák vagy korlátoznák a nyersolaj, a finomított termékek vagy a földgáz beszerzését Oroszországból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.