Mario Draghi olasz kormányfő még áprilisban a Kongói Köztársaságba és Angolába utazik, ahol a várakozások szerint új energiaellátási megállapodásokat köt majd, hogy csökkentse az ország függőségét az orosz gáztól. A Reuters értesülése szerint a miniszterelnököt elkíséri afrikai útjára az Eni energetikai vállalat vezérigazgatója, Claudio Descalzi is.
Olaszország gázimportjának mintegy negyven százaléka származik Oroszországból – ez 29 milliárd köbmétert jelent. Róma azonban az ukrajnai konfliktus miatt diverzifikálni akarja az ellátást, és a kormányfő célja, hogy 

egy-két éven belül kilencmilliárd köbméternyi gázt biztosítson Kongóból és Angolából. 

Az Eni a legnagyobb külföldi energiatermelő vállalat Afrikában, és két cseppfolyósított földgázt (LNG) előállító üzemet épít Kongóban, amelyek ötmilliárd köbméteres kapacitást érhetnek el. Az állami ellenőrzés alatt lévő cég jelen van Angolában is, ahol a közelmúltban hozott létre közös vállalatot a BP-vel. Egy kormányzati forrás szerint Angola néhány éven belül körülbelül évi négymilliárd köbméter LNG-t tudna szállítani. 

Fotó: Shutterstock

Az Eni fejleszt egy úszó LNG-üzemet Mozambikban is, amely még az idén megkezdi a termelést, és évente mintegy 3,4 millió tonna földgázt dolgoz majd fel.

Draghi azt tervezi, hogy hamarosan Mozambikba látogat, bár egyelőre még nem tűztek ki időpontot

– mondta egy neve elhallgatását kérő forrás a hírügynökségnek.

Olaszország növeli a beszerzéseket Algériából is, a hét elején elért megállapodás szerint az észak-afrikai ország 2023-ban és 2024-ben kilencmilliárd köbméterrel növeli az Olaszországba szállított gáz mennyiségét. Olaszország öt nagy vezetéken keresztül importálja a gázt, de az LNG-behozatalt is növelni akarja, és ennek érdekében bővíteni tervezi a meglévő három terminált.