Srí Lankának meg kell fontolnia, hogy átstrukturálja a júliusban esedékes egymilliárd dolláros államadósságát – mondta a leköszönő pénzügyminiszter csütörtökön a parlamentben, és sürgette, hogy az elmúlt évtizedek legsúlyosabb gazdasági válsága közepette mihamarabb oldják meg a kormányváltást.

Hétfőre virradóra lemondott az ország kormánya, egyedül a miniszterelnök és fivére, valamint az államfő tartották meg hivatalukat. Gotabaja Radzsapaksza elnök egységkormány megalakítását szorgalmazta, azonban a héten az ellenzék és a kormánykoalíció néhány partnere elutasította felhívását a Reuters értesülései szerint.

Fotó: Eranga Dzsajavardena

Az üzemanyag-, áram-, élelmiszer- és gyógyszerhiány miatt hetek óta tartó utcai tiltakozások és a devizatartalékok rohamos zsugorodása, a rúpia zuhanása, valamint a közelgő adósságfizetési határidők miatt az ország vezetése kezd kifogyni a lehetőségekből.

Meg kell néznünk, hogyan strukturáljuk a júliusban lejáró, egymilliárd dolláros nemzetközi államkötvény-fizetést. Nem látok más megoldást, az IMF-hez kell fordulnunk– mondta Ali Sabry, aki kedden küldte el lemondását, miután egy nappal korábban az igazságügyi minisztériumtól áthelyezték a pénzügyre.

Politikai stabilitásra van szükségünk ahhoz, hogy megoldást találjunk a pénzügyi válságra. Le kell ülnünk a Világbankkal, és létre kell hoznunk egy finanszírozási tervet az Ázsiai Fejlesztési Bankkal. Ha még kormányunk sincs, ki fogja lefolytatni ezeket a tárgyalásokat?– mondta Sabry.

Az ellenzéki képviselők azonban továbbra is az elnök lemondását követelik, és helytelen gazdálkodással vádolják a kormányt. Ugyanakkor a gazdaságot a szárazság és a világjárvány miatti turizmus meredek visszaesése is sújtotta az elmúlt években.

A J.P. Morgan elemzői a héten úgy becsülték, hogy Srí Lanka bruttó adósságszolgálati rátája idén eléri a 7 milliárd dollárt, a folyó fizetési mérleg hiánya pedig 3 milliárd dollár körül alakul. Februárban az országnak mindössze 2,31 milliárd dollár tartaléka volt.