BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot zuhanhat az orosz gazdaság

Ez a jóslat most nem a nyugati elemzőktől, hanem az orosz gazdaság vezetőitől érkezik.

Az orosz gazdasági- és pénzügyminisztérium új előrejelzésen dolgozik, hogy megbecsüljék mekkora csapást szenvedett az orosz gazdaság. Alekszej Kudrin, a könyvvizsgáló kamara vezetője szerint a visszaesés mértéke a 10 százalékot is meghaladhatja – idézi a RIA hírügynökséget a Reuters.

Fotó: KARL-JOSEF HILDENBRAND / AFP

Mindez persze eltörpül a Világbank vasárnapi jelentésében jósolt 45 százalékot meghaladó visszaesés mellett, mely az ukrán gazdaságot érintheti. Az orosz invázióra adott, példátlan gazdasági szankciókból álló nyugati válasz hatására széles körben elfogadott vélekedés, hogy kétszámjegyű lehet a gazdaság visszaesése és az infláció mértéke Putyin diktatúrájában. Nem véletlenül beszélt maga az orosz elnök is gazdasági háborúról az általa vezetett országgal szemben, bár azért az is nyilvánvaló, hogy ennek hatása még mindig jóval enyhébb, mint az általa indított kinetikus háborúé.

Szervezet Az orosz GDP 2022-es változására adott előrejelzés
Világbank-11,2 százalék
Bloomberg-9,6 százalék
Goldman Sachs-10 százalék
EBRD-10 százalék
Capital Economics-12 százalék
IIF-15 százalék

A Bloomberg márciusi, 24 elemzőt megkérdező felmérése ennél némileg enyhébb visszaesést vár, mely csak 9,6 százalék lehet, ugyanakkor a csökkenés 2023-ban is folytatódhat, igaz csak 1,5 százalékos mértékben. A felmérés az inflációt is rendkívül magas, 20 százalék körüli szintre várja idén. A Világbank 11,2 százalékos zuhanást vár 2022-re az országban.

A Goldman Sachs és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) egyaránt 10 százalékos, a Capital Economics 12 százalékos, míg a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) 15 százalékos visszaesésre számít z idei évben az orosz gazdaságban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.