Megerősödhet a Fülöp-szigetek és Kína kapcsolata a délkelet-ázsiai ország hivatalba lépő új elnöke alatt – nyilatkozta csütörtökön a Reutersnek Kína manilai nagykövete.

Ifjabb Ferdinand Marcos, az egykori diktátor fia a héten elsöprő győzelmet aratott a csendes-óceáni ország elnökválasztásán, miközben a helyi hatóságok azon fáradoznak, miként tudnák visszaszerezni azt a mintegy tízmilliárd dollárt, amelyet a vádak szerint a megválasztott elnök apja tulajdonított el, amikor ő volt az ország élén, 1965 és 1986 között.

Campaign posters, including one of Philippine presidential candidate Ferdinand Marcos Jr (2nd R), are seen in a slum area in Tondo district in Manila on May 10, 2022. - The son of late Philippine dictator Ferdinand Marcos cemented a landslide presidential election victory on May 10, as Filipinos bet on a familiar dynasty to ease rampant poverty -- dismissing warnings the tarnished clan will deepen corruption and weaken democracy. (Photo by CHAIDEER MAHYUDDIN / AFP)
Fotó: CHAIDEER MAHYUDDIN / AFP

Új pozíciójában Marcos átalakíthatja országa kapcsolatait Kínával és az Egyesült Államokkal egyaránt. 

A két hatalom rivalizálásában kulcsszerepet játszik a szigetország – tengeri területéhez tartozik a Dél-kínai-tenger egy része, amely stratégiailag fontos és erőforrásokban gazdag vízi út. Kína pedig vitába keveredett a Dél-kínai-tengeren számos országgal, köztük Indonéziával, Malajziával, Vietnámmal, valamint magával a Fülöp-szigetekkel is.

Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán gratulált Ferdinand Romualdez Marcosnak a megválasztásához, hozzátéve, hogy az elmúlt években mindkét fél közös erőfeszítéseivel megszilárdultak és erősödtek a kétoldalú kapcsolatok, amelyek hasznosak mindkét nemzet lakosságának, valamint hozzájárulnak a regionális békéhez és stabilitáshoz.

A kínai elnök hangsúlyozta, hogy Kína és a Fülöp-szigetek is a fejlődés kritikus szakaszában van, és a kapcsolataik fontos lehetőségek elé néznek. Továbbá kijelentette, kész jó munkakapcsolatot kialakítani Marcosszal a jószomszédi viszony és a közös fejlődés fenntartása, valamint a kétoldalú átfogó stratégiai együttműködés további előmozdítása érdekében. Válaszul a Fülöp-szigeteki vezető is elmondta, hogy neki is célja, hogy új megállapodást kössön Hszi Csin-ping elnökkel a Dél-kínai-tenger vitatott vizei, valamint a gazdasági együttműködések miatt.

U.S President Joe Biden spoke with Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy to discuss their coordinated diplomatic efforts and reaffirm Washington support for Ukraine?s sovereignty and territorial integrity. We will respond decisively ? along with our Allies and partners ? if Russia further invades Ukraine. Biden told Zelenskyy over the call on Thursday Jan 27, 2022. President Biden made clear that despite the departure of American family members of embassy personnel, the U.S. Embassy in Kyiv, remains open and fully operational. (Photo by EyePress News / EyePress via AFP)
Fotó: EyePress via AFP

Mindeközben a Fülöp-szigetek az Egyesült Államoknak is régóta szövetségese, viszont Marcos győzelme potenciális csapást mérhet a szakértők szerint arra az amerikai stratégiára, hogy visszaszorítsa Kínát.

A két ország között feszültté vált a viszony, amikor megtagadták az együttműködést a Hawaii Kerületi Bírósággal, amely 1995-ben arra kötelezte a Marcos családot, hogy fizessen ki 2 milliárd dollárt a diktátor kifosztott áldozatainak.

Miután Joe Biden amerikai elnök gratulált Marcos győzelméhez, Kurt Campbell, a Fehér Ház indo-csendes-óceáni koordinátora szerdán kijelentette, az Egyesült Államok mielőbbi együttműködésre törekszik a Marcos-kormányzattal, bár hozzátette, hogy a történelmi múltjuk miatt adódhat néhány kezdeti kihívás.