BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Délután kiderül, hogy recesszióban van-e az USA

Az előzetes várakozások szerint a második negyedévet megúszta recesszió nélkül az amerikai gazdaság. De az is lehet, hogy nem. Ritka széles sávban szóródnak a várakozások.

A Reuters elemzői konszenzusa szerint némileg magához tért az amerikai gazdaság a március-júniusi időszakban, az előző év második negyedéhez képest 0,5 százalék lehetett a növekedés. Az adatot magyar idő szerint délután fél 3-kor teszik közzé. A várakozások szokatlanul széles sávban szóródnak, van olyan elemző, aki 2,1 százalékos visszaesést vár, de olyan is, aki 2 százalékos növekedésre számít. 

Falling,Gdp,In,The,United,States.,Problems,Of,The,Us
Fotó: Shutterstock

Az optimisták azzal érvelnek, hogy a legutóbbi, júniusi külkereskedelmi adatok szokatlanul alacsony deficitet mutattak. A JPMorgan például javította is az idei GDP-re adott előrejelzését; a korábbi 0,7 százalék helyett immár 1,4 százalékos növekedést várnak. A Goldman Sachs 0,6 százalékról 1 százalékra javította prognózisát. 

A pesszimisták viszont azzal érvelnek, hogy az üzleti és a fogyasztói bizalmi indexek gyengék voltak és a Fed kamatemeléseinek hatására az ingatlanpiac is erősen lehűlt az elmúlt hónapokban. Az első negyedévben 1,6 százalékkal csökkent a GDP. 

A Fehér Ház továbbra is optimista – mondhatni hivatalból -, más választása nem is nagyon van, hiszen a novemberi időközi választásokra ráfordulva az infláció és a gazdasági növekedés került a politikai viták középpontjába.  

Ha negatív előjellel kezdődik majd a délután publikálandó adat, akkor az általánosan elfogadott, “mezei” definíció szerint az amerikai gazdaság recesszióba kerül. Ezt akkor szokás kijelenteni, ha két egymást követő negyedévben is visszaesik a gazdaság teljesítménye. A National Bureau of Economic Research (NBER) azonban kissé árnyaltabban definiál. Ők recesszió alatt azt értik, ha 

a gazdasági aktivitásban több hónapig tartó jelentős visszaesés következik be, amely kihat a termelésre, a foglalkoztatásra, a reáljövedelmekre és más gazdasági mutatókra. 

Az első félévben havi átlagban 456,7 ezer fővel emelkedett a foglalkoztatottság, az ipari termelés pedig 6,1 százalékkal nőtt a második negyedévben. A lakásépítés azonban gyengélkedett, ám ennek ellenére az NBER sztenderdjei alapján nehéz lenne recesszióról beszélni, nem is valószínű, hogy bejelentenék ezt. Ennek azért van jelentősége, mert a tőkepiacok az NBER jelzéseit veszik alapul.  

Ha tovább lassul az amerikai gazdaság a második negyedévben, annak a tegnap újabb 75 bázispontos kamatemelésről döntő Federal Reserve monetáris politikájára is lehet hatása. 

A lassabban növekvő, esetleg visszaeső gazdaság azt jelezheti, hogy közel van az inflációs csúcs, a monetáris szigor sikeresen hűti az a fogyasztói árak emelkedését. 

Így ez esetben arra lehet számítani, hogy a Fed kisebb mértékben emeli az irányadó rátát, esetleg szeptemberben be is fejezi a kamatcsökkentési ciklust. (Augusztusban elvileg nincs kamatdöntő ülés.) A központi bank március óta 225 bázisponttal szigorított. 

A külkereskedelmi mérleg alacsonyabb hiánya - amely a rekordszintű export következtében alakult ki - elemzői becslések szerint 1,5 százalékponttal növeli a második negyedéves GDP-t. 

A vállalkozások folytatják készleteik bővítését, igaz lassabb ütemben, mint a tavalyi negyedik, vagy az idei első negyedévben - az alapanyagok drágulása és hiánya visszafogja a készletezést. 

Ugyanakkor a magasabb infláció visszafogja a GDP kétharmadát adó lakossági fogyasztást, így a kiskereskedelem készletezési hajlandósága is csökken. Az elemzői várakozások szerint a háztartások fogyasztásának növekedési üteme  jelentősen lelassult a második negyedévben az előző három hónapra kimutatott 1,8 százalékról.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.