BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Franciaországban is jöhet az energiafogyasztás korlátozása, ha elzárják az oroszok a gázcsapot

A párizsi kabinet vizsgálhatja, hol lehet szükség esetén a termelést csökkenteni az energiatakarékosság jegyében.

A francia kormány felkészül az orosz gázszállítások teljes leállítására, mivel ezt tartja a legvalószínűbb forgatókönyvnek a jövőre nézve – közölte vasárnap Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter a dél-franciaországi Aix-en-Provence-ban.

France's Minister for Economy, Finance, Industry and Digital Security Bruno Le Maire talks to the press about the "Bouclier energetique" (energy shield) at the Economy Ministry in Paris on May 30, 2022. - The "bouclier energetique" aims at protecting French purchasing power by a series of governmental measures. (Photo by Eric PIERMONT / AFP)
Fotó: ERIC PIERMONT / AFP

Franciaország – mivel ellátásának csupán mintegy 17 százaléka származik Oroszországból – kevésbé függ ettől a forrástól, mint néhány szomszédja, ettől függetlenül a kormány készenléti terveket készít. A leállás egyébként most különösen problematikus lenne, mivel a folyamatban lévő, vártnál hosszadalmasabb karbantartás miatt a francia atomerőművek nehezen tudnák pótolni az energiahiányt.

„Úgy gondolom, hogy az orosz gázszállítások teljes leállása reális lehetőség…. és fel kell készülnünk erre a forgatókönyvre, teljes felelőtlenség lenne, ha figyelmen kívül hagynánk” – mondta a miniszter. Le Maire szerint az első védelmi vonal a háztartások és a vállalkozások energiafogyasztásának csökkentése, illetve új infrastruktúra, például egy olyan úszó üzem építése, amely képes lesz a tengerentúlról érkező folyékony földgázszállítmányok (LNG) újragázosítására. Drasztikusabb esetben a párizsi kabinet kész akár vállalatról vállalatra is megvizsgálni, hogy szükség esetén melyikük termelését lehet csökkenteni az energiatakarékosság érdekében – fűzte hozzá Le Maire.

Befékezhet az európai gáztárolás

Az európai gáztárolókban 61 százaléknyi gáz gyűlt össze, a hiányzó mennyiséghez egyre nehezebben jutnak hozzá az országok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.