BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin feltételekhez köti a gázszállítás újraindítását

Az orosz elnök mondta ki legvilágosabban, mennyi gáz érkezhet karbantartás után az Északi Áramlat-e vezetéken.

Az Európai Bizottság „téli felkészülési tervet” készít arra az esetre, ha teljesen leállnak az orosz gázszállítások. A készülődés nem árt annak ellenére, hogy egyre több jel mutat arra, hogy az Északi Áramlat-1 vezetéken újraindul a szállítás a karbantartás után – csak kérdéses, hogy milyen mennyiségben. A Reuters jól értesült forrása szerint a Gazprom csütörtöktől ismét a munkálatok megkezdése előtti mennyiséget szállítja majd, ami a kapacitás 40 százalékát jelenti. 

Vlagyimir Putyin elnök azonban ennél kevesebbet ígért: 

azt mondta, amennyiben nem érkeznek meg Oroszországba a nyugati szankciók hatálya alá eső alkatrészek és berendezések, akkor leghamarabb jövő héten indulhat meg a gáz, és a vezeték csak húsz százalékos kapacitáson működik majd.

A gas pipe is pictured at the gas-compressor station in small Ukrainian city of Boyarka, not far from Kiev on January 1, 2009. Paying no heed to the supposed season of goodwill, Russia's decision to cut gas supplies to Ukraine is a clear warning Moscow will continue playing hardball with recalcitrant neighbours in 2009. AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Fotó: Sergei Supinsky / AFP


A Siemens által gyártott és Kanadában megjavított turbina egyelőre még csak úton van Oroszország felé, de csütörtökig nem fog megérkezni. „Ha jön még egy, akkor kettő fog működni. Ha nem, akkor csak egy, így napi 30 millió köbmétert fognak szivattyúzni" – mondta az orosz elnök Iránban. Hozzátette: azt akarja, hogy az alkatrész visszakerüljön Oroszországba, az összes szükséges dokumentummal együtt. A Bloomberg szerint a kereskedők egyelőre értelmezik Putyin szavait. 

Azok egyrészről pozitívak, mivel a piacon sokan arra számítottak, hogy egyáltalán nem indítják újra a vezetéket. Másrészt viszont az orosz elnök feltételei azonban csak fokozzák a bizonytalanságot.
Tim Ash, a Bluebay Asset Management vezető stratégája szerint „teljesen világos, hogy Moszkva geopolitikai okokból csökkenti a szállítást, gázválságot akar idén télen előidézni, hogy térdre kényszerítse Európát, egészen addig a pontig, ahol leállítja az Ukrajnának nyújtott támogatást". Az Európai Unió is abból indul ki, hogy az áramlásokat csökkenteni fogják, és igyekszik megtalálni a fogyasztás csökkentésének módjait, miközben a kormányok versenyt futnak az alternatív ellátások biztosításáért. A hiány veszélye aláássa az eurót, és növeli a recesszió kockázatát. „Csak találgatni lehet, hogy a Gazprom mit fog tenni holnap. Egyértelmű, hogy amikor téli vészhelyzeti terveket készítünk, akkor a lehető legrosszabb forgatókönyvből indulunk ki” – mondta ezzel kapcsolatban Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.