BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyalnak az árak Németországban, az élelmiszerek tovább drágulnak

Az országos inflációs mutató a kormányzati enyhítő intézkedéseknek köszönhetően már a második egymást követő hónapban csökkent, az európai harmonizált index azonban nem utal enyhülésre.

Németországban júliusban 7,5 százalékos volt a német infláció éves szinten, szemben a júniusi 7,6 százalékkal – olvasható a Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) honlapján. Júniushoz viszonyítva 0,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Az orosz–ukrán háború óta az energiaárak mintegy 35 százalékkal növekedtek, ami nagymértékben befolyásolta a magas inflációs rátát. Átlag feletti drágulás (közel 15 százalék) figyelhető meg az élelmiszereknél is. Mérsékli az inflációt a berlini kabinet június elsején életbe léptetett energiakönnyítési csomagja, amely bevezette a németországi tömegközlekedésre érvényes 9 eurós klímabérletet, és adókedvezményt adott a benzinre. 

Míg a nemzeti inflációs mutató a második egymást követő hónapban csökkent a kormányzati enyhítő intézkedésekn hatására, az európai harmonizált inflációs mutató arra utal, hogy nincs kilátásban az árindex enyhülése – írja az ING holland pénzügyi szolgáltató honlapja. 

From April 2nd, 2022, masks will no longer be compulsory when shopping.
Fotó: Frank Hörmann / Sven Simon / AFP

Az ING szerint a teljes infláció csökkenése elsősorban a kormány június 1-jén életbe lépett energiakönnyítési csomagjának köszönhető. Ugyanakkor az élelmiszerár-infláció tovább nő. Az ING értékelése szerint augusztusban véget érhet az általános infláció átmeneti enyhülése.

A cég arra is felhívja a figyelmet, hogy a Németország számára biztosított orosz gázellátás megszűnésének kockázata az elmúlt hetekben ismét megemelte a gázárakat, és valószínűleg a téli szezonban is magas szinten tartja az energiaárakat. Emiatt ebben az évben valószínűtlen a teljes infláció jelentős visszaszorulása, az csak jövőre várható.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.