BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb durva korrupciós botrány az INA-nál, több vezető is bilincsben

Gázkereskedelemmel kapcsolatos visszaélések miatt letartóztattak több embert Horvátországban, köztük az INA olaijpari vállalat egyik igazgatóját is.

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) szombaton közleményben jelentette be, hogy gázkereskedelem miatt több embert is letartóztattak az országban. Az USKOK kommünikéje szerint a letartóztatások és a bizonyítási cselekmények lefolytatása bűnügyi nyomozás eredménye, a korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát nemzeti nyomozó irodával (PNUSKOK) együttműködésben.

Inside Croatia's INA Industrija D.D Oil Refinery
Fotó: Bloomberg / Getty Images

Az összehangolt akció keretében Zágrábon kívül Split-Dalmácia, Sibenik-Knin és Eszék-Baranya megyében is zajlanak házkutatások és őrizetbe vételek.

A Jutarnji List című horvát napilap nem hivatalos információkra hivatkozva azt írta,

a gázkereskedelemmel kapcsolatos visszaélésekben Damir Skugor, az INA földgázkereskedelmi ágazatának igazgatója játszott főszerepet.

A nyomozó hatóságok gyanúja szerint a letartóztatottak több százmillió kunával károsították meg az INA-t, kihasználva a globális válságot és a gáz árának folyamatos növekedését a világpiacon – emelte ki az USKOK közleménye.

A lap azt is kiderítette, hogy Skugor olyan gázeladási szerződést kötött az OMS nevű befektetési céggel – amelynek egyik tulajdonosa volt szomszédja, Josip Surjak, az ügyvédi kamara elnöke, a másik pedig egy Goran Husic nevű vállalkozó –, amely kedvező volt az ügyfél, de kedvezőtlen az INA számára. Az OMS az olcsón vásárolt gázt piaci feltételek mellett, óriási haszonnal értékesítette tovább.

Az OMS csak 2021-ben 144 millió kuna (7,8 milliárd forint) haszonra tett szert, amelyet a vádlottak elosztottak egymás között.

Skugor részét átutalták édesapja számlájára, aki nyugdíjas. Erre lett figyelmes a pénzmosás elleni iroda, amely azonnal jelentette az esetet az illetékes hatóságoknak – írta a lap. A hatóságok az INA igazgatójának apját, valamint az észak-szlavóniai Plinara olaj- és földgázvállalat igazgatótanácsának elnökét, Marija Retkicet is őrizetbe vette.

Az ügyre az INA közleményben reagált. Ebben azt írták, hogy a folyamatban lévő nyomozás érdekeire tekintettel nem áll módjukban nyilatkozni, de teljes mértékben együttműködnek a hatóságokkal a teljes körű tényfeltárás érdekében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.