BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Berobbant az infláció Szlovákiában

Leginkább az élelmiszerek ára lőtt ki. Továbbra sincs döntés a jövő évi energiaárakról, miközben az intézmények 200-300 százalékkal megugrott rezsiszámlákkal szembesülnek.

Szlovákiában augusztusban az éves infláció elérte a 14 százalékot, 19 hónapja nő a pénzromlás mértéke – jelentette a Szlovák Statisztikai Hivatal (SSÚ). Az úgynevezett nyugdíjas-infláció mértéke pedig 15,1 százalékon áll. 

Slovakia In July, 2003 -SLOVAKIA - JULY 01:  Slovakia in July, 2003 - Shopping center and supermarket Carrefour in Zilina.  (Photo by Michel BARET/Gamma-Rapho via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Az utóbbi 22 évben nem mértek ilyen magas árindexet, viszont a pénzromlás üteme némileg mérséklődik. Júliushoz viszonyítva ugyanis 0,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, míg az év első hat hónapjában minden egyes esetben legalább 1 százalékos volt a havi mutató. 

Leginkább az élelmiszerek és a lakásfenntartással kapcsolatos kiadások drágultak. Az élelmiszerek kategóriájában júliushoz viszonyítva 1,4 százalékos a drágulás mértéke, leszámítva a zöldségeket, ahol 1,2 százalékkal mérséklődtek az árak. Az élelmiszerek esetében éves szinten 21,6 százalékos áremelkedést mértek, ezen belül a péksütemények 24,5, a hús 21,8, a tej és tejtermékek 22,9 százalékkal drágultak. A lakás és energia kategóriájában egy hónap alatt 0,9 százalékos inflációt mértek.

Lubomír Korsnák, az UniCredit Bank szlovákiai elemzője szerint a statisztikai hivatal friss jelentése azt tükrözi, hogy 

az üzemanyagárak lassú csökkenése ellenére az infláció üteme érdemben még mindig nem mérséklődik. 

Ezzel együtt úgy látja, augusztusban csúcsra ért a pénzromlás tempója, az év végéig fokozatosan 13 százalék környékére esik vissza.

 

Távoktatás a láthatáron


Szlovákiában még mindig nem született kormányzati döntés a jövő évi energiaárakról, miközben az önkormányzatok, kórházak, iskolák napjainkban a korábbiakkal egybevetve 200-300 százalékkal magasabb számlákkal szembesülnek. A Szlovák Rektori Konferencia szerint 

az egyetemek a pénzügyi összeomlás határán vannak, s ha a kormány nem lép, akkor november 17-én, a nemzetközi diáknapon átállnak távoktatásra.

A szlovák kereskedelmi televízió, a Markíza megszerezte azt a nem véglegesített tervet, amely szabályozza, hogy az egyes intézményekben hány fokos lehet a hőmérséklet. Eszerint a hivatalokban, az iskolai tantermekben, a színházak nézőterén 20 fok, a várótermekben 18 fok, az iskolai tornatermekben pedig 15 fok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.