BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A horvát bankszektorban is változást hoz az euró

Horvátország január elsejétől hivatalosan is bevezeti az eurót. Az új fizetőeszköz rendszeresítése az országban működő pénzintézetek számára komoly adminisztrációs terhet jelent, ezért náluk már meg is kezdődött az átállás.

Kevesebb mint három hónap múlva huszadik tagállamként Horvátország is csatlakozik az eurózónához. A közös pénz bevezetése a színfalak mögött már az év elején megkezdődött, szeptembertől pedig országszerte mindenhol kötelező a kuna mellett euróban is feltüntetni az árakat, a bankok pedig meg is kaptak az első eurószállítmányaikat. 

Croatia And Euro Currency Photo Illustrations, Euro coins and Croatian Kuna banknote are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on January 23, 2022. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Jakub Porzycki  / AFP

Annak érdekében, hogy a pénzcsere folyamata zökkenőmentes és mindenki számára érthető legyen, a kormány és a nemzeti bank nyáron egy tájékoztatási kampányt indított, amihez októbertől az országban működő kereskedelmi bankok is csatlakoztak. Erre azért volt szükség, mert az új pénz bevezetése a tevékenységükből adódóan a legtöbb terhet rájuk rója.

Eltűnnek a devizaszámlák

A pénzintézetek tájékoztatójából kiderül, hogy a bankszámlával rendelkező horvátoknak különösebb teendőjük nem lesz a fizetőeszköz-csere kapcsán. Megtakarításaikat az előre meghatározott árfolyamon (1 euró = 7,53 kuna) automatikusan átváltják. Azoknak viszont, 

akiknek eddig a hagyományos mellett euróalapú devizaszámlájuk is volt, dönteniük kell, hogy januártól melyiket kívánják használni, mivel az eurószámla automatikusan átalakul belföldivé.

Az átállás a nemzeti bank szerint az országban aktív devizaszámlák több mint 95 százalékát érinti, mivel a horvátokra eddig nem volt jellemző, hogy az eurón kívül más külföldi valutát tartanának a bankfiókokban, és ugyanez elmondható a devizahitelekre is. Ami a kunaalapú banki kölcsönöket illeti, a felhasználók megnyugodhatnak, hiszen a tartozásuk nem változik, mert a hiteleket is a meghatározott árfolyamon váltják át. Az adriai országban működő bankok az euró bevezetése után elszámolási egységként még egy évig használják a kunát, hogy ezzel is megkönnyítsék a klienseiknek az átállást.

Nagy szerepet kapnak az ATM-ek

Az euró terjesztésében fontos szerepet töltenek be az országszerte kihelyezett bankautomaták, amelyek a jövő év első napjától már csak eurót adnak ki, mégpedig az első hónapban csak 10 és 20 eurós címletekben. A nemzeti bank szerint erre azért van szükség, hogy fenn tudják tartani a zavartalan kereskedelmet, mivel a forgalomban hirtelen megjelenő nagy címletek könnyen fizetési problémákat okozhatnának az üzletekben. Ami az aprópénzeket illeti, a terjesztésükért elsősorban a kiskereskedelmi hálózatok lesznek a felelősek. 

Colorful,Waving,European,Union,Flag,On,A,Euro,Money,Background.
Fotó: Shutterstock

A különböző boltok és üzletek a bankjukkal együttműködve az év utolsó napjaiban megkapják az aprópénzkészletüket, hogy abból tudjanak visszajárót adni a vásárlóknak. Ez azért is fontos, mert január 14-ig az euró mellett a kuna is érvényes fizetőeszköz marad, de a boltok pénztárainál az eladók ez idő alatt is euróban lesznek kötelesek kifizetni a visszajárót. Január 15-től viszont a boltok már el sem fogadhatják a kunát, a megmaradt bankjegyeket és érméket ettől kezdve az év végéig már csak a bankokban vagy a postán lehet beváltani. Aki ennyi idő alatt sem tud megszabadulni a kunájától, annak sincs oka az aggodalomra, a jegybankban ugyanis még 20 évig díjmentesen becserélik a horvát bankjegyeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.