BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elfogyott a romániai nyugdíjasok türelme, az utcákon követelik az indexálást

Vita dúl a bukaresti kormánykoalícióban a 11 és 15 százalék közötti indexálásról, ami legkevesebb ezermilliárd forintnak megfelelő összeggel terhelné a költségvetést

Az időskori juttatás 26 százalékos emelését követelik – novemberi hatállyal – a nyugdíjasok Romániában, a kormány eközben legfeljebb 11 százalékos növekedést helyezett kilátásba a jövő évtől. 

A nyugdíjasok szervezeteit képviselő országos szövetségek tüntetésbe fogtak a bukaresti kormánypalota és az ország valamennyi prefektusi hivatala (a kormány területi képviselete) előtt, követelve az életszínvonal emelésére vonatkozó alkotmányos kötelezettség tiszteletben tartását a nyugdíjak emelése révén.

Fotó: AFP

A nyugdíjasokat tömörítő szervezetek követeléseinek listáján első helyen szerepel az időskori juttatás 26 százalékos emelése idén novembertől kezdődően, valamint a nyugdíjpont 1840 lejre (1 lej 85 forint) történő növelése a jelenlegi 1586 lejről. Az érdekvédelmi szövetségek követelik, hogy a parlament fogadjon el olyan intézkedéseket, amelyek biztosítják az állami nyugdíjalap költségvetését 2023-ra, vagy pedig oly módon módosítsák a nyugdíjrendszert szabályozó törvényt, hogy jövő évben ne utalják át a megfelelő összegeket a kötelező magánnyugdíjalapba, a nyugdíjrendszer második pillérébe. Ezáltal becslések szerint 12 milliárd lej maradna az állami nyugdíjalapban a nyugdíjak emelésére.

„Kénytelenek vagyunk utcára vonulni a jogainkért, a kormány ugyanis elmulasztotta tiszteletben tartani az alkotmányt, amely előírja, hogy biztosítani kell az életszínvonal emelkedését a nyugdíjak indexálása révén. 2020-ban az akkori kormány a törvényben előírt 1775 lejről 1442 lejre csökkentette a nyugdíjpont értékét, tavaly a nyugdíjak nem emelkedtek, ennek következtében a nyugdíjasok helyzete aggasztóvá vált az energiahordozók drágulása és az áremelkedések miatt” – jelentette ki Dumitru Cojanu, az egyik nyugdíjasszervezet vezetője. Előrebocsátotta, hogy a következő időszakban naponta rendeznek tiltakozó akciókat az ország nagyvárosaiban a juttatások emelése érdekében.

A társadalmi nyomás hatására lázas találgatás vette kezdetét kormányzati szinten.

Nicolae Ciuca, a román balliberális kormánykoalíció miniszterelnöke szerint a nyugdíjak és fizetések további emelése a költségvetés bevételeinek alakulásától függ. Leszögezte ugyanakkor, hogy legfeljebb 11 százalékkal növekedhetnek jövő év januárjától a nyugdíjak, ennél nagyobb indexálás ugyanis növelné a nyugdíjalap deficitjét, és kihatna a társadalombiztosítási költségvetés hiányára is. A Ciuca vezette román liberálisok egyébként már benyújtottak egy arra vonatkozó törvénytervezetet, hogy adómentessé tegyék a 2000 és 3000 lej közötti nyugdíjakat is, ami jelenleg csak a 2000 lej alatti juttatásokra érvényes.

A hárompárti koalíció másik két alakulata, a szociáldemokraták és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) viszont ennél is nagyobb mértékű nyugdíjemelést támogat, amit szerintük elbírna a költségvetés. A hatályos nyugdíjtörvény szerint a kormánynak 2023 januárjától az inflációval megegyező mértékben kell emelnie az öregkori juttatásokat, csakhogy a referenciaérték nem az idén jegyzett pénzhígulás mértéke – amely szeptemberben elérte a 15,9 százalékot –, hanem a 2021-ben jegyzetté, amely 5,1 százalékos volt. A kormányfőhelyettesi tisztséget betöltő Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint a koalícióban egyelőre nem született megállapodás a januártól érvényes nyugdíjemelés mértékéről, aminek azonban szerinte fedeznie kell a pénzromlást.

Fotó: AFP

Marius Budai munkaügyi miniszter szintén hétvégi nyilatkozatában előrebocsátotta, hogy legkevesebb 10 százalékkal, de nem kizárt, hogy ennél is nagyobb mértékben nőnek a nyugdíjak január elsejétől, az intézkedés 11 milliárd lejes (több mint ezermilliárd forint) többletkiadást jelent az állami költségvetés számára, de ezt a terhet elbírja a büdzsé. 

A szociáldemokrata tárcavezető különben már hetekkel ezelőtt elengedhetetlennek nevezte az időskori juttatás és a közalkalmazotti bérek emelését, kiváltva ezáltal a liberális miniszterelnök rosszallását, aki felelőtlennek és populizmusnak nevezte minisztere elhamarkodott nyilatkozatát, mivel a kérdésben még nem született döntés a koalícióban.
Romániában 4,7 millió nyugdíjast tartanak nyilván, az átlagnyugdíj pedig 1733 lejre (147 ezer forint) rúg az országos nyugdíjpénztár adatai szerint. Az időskorúak túlnyomó többsége, 4,3 millió nyugdíjas 3000 lejnél kevesebb illetményben részesül, és 3,3 millióan kénytelenek beérni a 2000 lejnél alacsonyabb juttatással.

Hamarosan érkezik a kiegészítő nyugdíj és a nyugdíjprémium

Az évközi nyugdíjkorrekció révén júliustól, januárra visszamenőleg további 3,9 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.