BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

India továbbra is orosz olajat fog vásárolni

Subrahmanyam Jaishankar indiai külügyminiszter szerint Indiának előnyös az Oroszországgal fenntartott kapcsolat, ezért továbbra is fog olajat vásárolni Moszkvától.

India továbbra is orosz olajat fog vásárolni, mivel előnyös az országnak – jelentette ki Subrahmanyam Jaishankar indiai külügyminiszter Moszkvában.

Fotó: Maxim Shipenkov / Pool / AFP

Jaishankar kétnapos látogatásra érkezett az orosz fővárosba, útjára a mezőgazdaságért, a kőolajért és földgázért, a hajózásért, a pénzügyekért, a vegyi anyagokért és műtrágyákért, valamint a kereskedelemért felelős magas rangú tisztviselők is elkísérték – derül ki a Nikkei Asia cikkéből.

A tárcavezető az orosz kollégájával tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy mindkét fél szeretné bővíteni a rúpia-rubel kereskedelmet és a két ország közötti kapcsolatokat.

Az orosz olaj árának korlátozására vonatkozó tervről azt mondta, hogy a világ harmadik legnagyobb olaj- és gázfogyasztójaként, ahol a jövedelmek szintje nem magas, Indiának a saját érdekeit kell szem előtt tartania.

Őszintén szólva azt látjuk, hogy az indiai–orosz kapcsolat a mi előnyünkre vált, ezért szeretnénk ezt fenntartani

– mondta a politikus. Szerinte Oroszország stabil és időtálló partner, több évtizedes kapcsolatuk mindkét félnek előnyös.

Jaishankar először látogat Moszkvába az orosz–ukrán háború kirobbanása óta. Utazására akkor kerül sor, amikor Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a héten Újdelhibe érkezik, hogy megbeszéléseket folytasson indiai tisztviselőkkel. A tárgyalásokon biztosan szóba kerül az orosz energiahordozókra vonatkozó olajsapka, amelyet az ázsiai ország eddig elutasított.

India nem ítélte el Moszkvát a háború miatt, hanem a békére és párbeszédre szólított fel. Ehhez hozzátartozik, hogy a két ország között szoros gazdasági, kereskedelmi és politikai kapcsolat alakult ki. Oroszország évtizedek óta India legnagyobb haditechnikai beszállítója, és az indiai gyógyszeripari termékek negyedik legnagyobb piaca.

A szankciók után India – az első Kína után – Oroszország második legnagyobb olajvásárlójává vált. Moszkva részesedése India olajimportjából szeptemberben minden idők legmagasabb, 23 százalékos szintjére emelkedett, szemben az invázió előtti 2 százalékkal a portál szerint. A Reuters tegnap arról számolt be, hogy az indiai Oil and Natural Gas a japánokhoz hasonlóan megtartaná részesedését a Szahalin 1. projektben. 

India úgy halmozza az orosz olajat, mintha nem lenne holnap

India kitúrja Kínát az orosz olajpiacról. Új-Delhi sosem látott mennyiségben vásárolja az orosz kőolajat, annak ellenére, hogy korábban azt hangoztatták, nem elégedettek az orosz ESPO nyersolajjal. A mostani trendváltozás akár a közel-keleti országokat is érintheti, hiszen India elfordulhat Szaúd-Arábiától, mivel az ESPO könnyűolaj olcsóbb, mint a szaúdi termék.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.