Nemcsak idehaza a halászléért, hanem a britek tradicionális reggeliéjéért és a spanyol nemzeti fogásáért, a paelláért is mélyebben a pénztárcába kell nyúlniuk kedvelőiknek.
A Bloomberg a brit központi statisztikai hivatal adatai alapján minden hónapban megvizsgálja az élelmiszerárakat. A legfrissebb statisztika szerint az élelmiszerekért és az alkoholmentes italokért átlagosan 16,4, a tipikus brit reggeli hozzávalóiért pedig 21 százaléknál is többet kellett fizetni az egy évvel korábbihoz képest. Az élelmiszerárak közül a brit reggeli hozzávalóinak ára kimagaslóan emelkedett novemberben.
A hírügynökség tipikus brit reggelinek a következőket vette: kolbász, szalonna, tojás, kenyér, vaj, paradicsom, gomba, tej, tea és kávé.
Az alapvető élelmiszerek közül a legjobban a tejtermékek és a tojás drágultak egy év alatt. Utóbbi árába közrejátszik a nemrég kialakult hiány, mint ahogy a szárnyasok árának növekedésének motorja is a madárinfluenza miatti állományritkítás volt. Októberről novemberre 7,5 százalékkal a kenyér ára emelkedett a legjobban.
Az oldal számítása szerint az átlagos brit reggeli 33,43 fontba, átszámítva 15 825 forintba került. Ez 5 fonttal több mint egy éve.
A britek bevásárlásaiknál a nagy márkákkal szemben előnyben részesítik szupermarketek saját márkás termékeit. Ha az Aldiban vagy a Lidlben vásárolnak, akkor kevesebből kihozhatják a napi betevőt. Valószínűsíthető, hogy a britek a karácsonyi menüre is kevesebbet költenek. Az olcsóbb termékek kereslete Magyarországon is megnövekedett.
Spanyolországban is meredeken emelkedtek az élelmiszerárak. Nem csak egy brit reggelit, de egy spanyol nemzeti fogást is sokkal drágább elkészíteni. A paella most 15,2 százalékkal került többe az egy évvel korábbihoz képest - számolta ki a Bloomberg.
A spanyol infláció ugyan negyedik hónapja csökken, legutóbb novemberben 6,7 százalékra,
azonban ezen belül az élelmiszerek ára továbbra is lendületesen emelkedik. A novemberi 15,3 százalékos növekedés az elmúlt negyven év leggyorsabb üteme.
Az olívaolaj, a zöldségek, a rizs és a tengeri hozzávalók ára is kilőtt. A rizsért 15,3 százalékkal, a zöldségekért 14,5 százalékkal, az olívaolajért 25 százalékkal, míg a halakért és a tenger gyümölcseiért 10 százalékkal kellett többet fizetni az egy évvel korábbihoz képest a spanyol statisztikai hivatal adatai szerint.
A paellákat alacsony falú serpenyőben, ideális esetben narancsfával táplált nyílt tűzön készítik. Az étel hagyományos változatában nyulat és csirkét használnak a tenger gyümölcsei helyett, de természetesen az "igazi" paelláról a spanyokok is képesek legalább olyan hevesen vitatkozni, mint mi a lecsón.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.