BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Borsosabb árúak a tradicionális brit és spanyol ételek

Nemzeti vagy multikulti konyha - egyre drágább lesz minden.

Nemcsak idehaza a halászléért, hanem a britek tradicionális reggeliéjéért és a spanyol nemzeti fogásáért, a paelláért is mélyebben a pénztárcába kell nyúlniuk kedvelőiknek. 

Full,Fry,Up,English,Breakfast,With,Fried,Eggs,,Sausages,,Bacon, Full fry up English breakfast with fried eggs, sausages, bacon, black pudding, beans, toasts and tea on gray concrete background
Egy tipikus brit reggeli.
Fotó: Natalia Lisovskaya

 

Hagyományos brit reggeli

A Bloomberg a brit központi statisztikai hivatal adatai alapján minden hónapban megvizsgálja az élelmiszerárakat. A legfrissebb statisztika szerint az élelmiszerekért és az alkoholmentes italokért átlagosan 16,4, a tipikus brit reggeli hozzávalóiért pedig 21 százaléknál is többet kellett fizetni az egy évvel korábbihoz képest. Az élelmiszerárak közül a brit reggeli hozzávalóinak ára kimagaslóan emelkedett novemberben.  

A hírügynökség tipikus brit reggelinek a következőket vette: kolbász, szalonna, tojás, kenyér, vaj, paradicsom, gomba, tej, tea és kávé.

Az alapvető élelmiszerek közül a legjobban a tejtermékek és a tojás drágultak egy év alatt. Utóbbi árába közrejátszik a nemrég kialakult hiány, mint ahogy a szárnyasok árának növekedésének motorja is a madárinfluenza miatti állományritkítás volt. Októberről novemberre 7,5 százalékkal a kenyér ára emelkedett a legjobban.

A brit reggeli hozzávalóinak árváltozása
 

Az oldal számítása szerint az átlagos brit reggeli 33,43 fontba, átszámítva 15 825 forintba került. Ez 5 fonttal több mint egy éve.

A britek bevásárlásaiknál a nagy márkákkal szemben előnyben részesítik szupermarketek saját márkás termékeit. Ha az Aldiban vagy a Lidlben vásárolnak, akkor kevesebből kihozhatják a napi betevőt. Valószínűsíthető, hogy a britek a karácsonyi menüre is kevesebbet költenek. Az olcsóbb termékek kereslete Magyarországon is megnövekedett.

A spanyolok paellája

Spanyolországban is meredeken emelkedtek az élelmiszerárak. Nem csak egy brit reggelit, de egy spanyol nemzeti fogást is sokkal drágább elkészíteni. A paella most 15,2 százalékkal került többe az egy évvel korábbihoz képest - számolta ki a Bloomberg.

A spanyol infláció ugyan negyedik hónapja csökken, legutóbb novemberben 6,7 százalékra,

 azonban ezen belül az élelmiszerek ára továbbra is lendületesen emelkedik. A novemberi 15,3 százalékos növekedés az elmúlt negyven év leggyorsabb üteme.  

A spanyol paella kosárértéke
 

Az olívaolaj, a zöldségek, a rizs és a tengeri hozzávalók ára is kilőtt. A rizsért 15,3 százalékkal, a zöldségekért 14,5 százalékkal, az olívaolajért 25 százalékkal, míg a halakért és a tenger gyümölcseiért 10 százalékkal kellett többet fizetni az egy évvel korábbihoz képest a spanyol statisztikai hivatal adatai szerint.

Seafood Paella Man Holding a Paella Pan, Gran Canaria, Spain
A paella spanyol nemzeti fogásnak számít.
Fotó: Dave G. Kelly

A paellákat alacsony falú serpenyőben, ideális esetben narancsfával táplált nyílt tűzön készítik. Az étel hagyományos változatában nyulat és csirkét használnak a tenger gyümölcsei helyett, de természetesen az "igazi" paelláról a spanyokok is képesek legalább olyan hevesen vitatkozni, mint mi a lecsón.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.