Európa egyik legnagyobb hústermelőjének, Németországnak a sertésállománya folyamatosan csökken, miközben az élelmiszerárak tovább emelkednek. A gazdasági problémák mellett a betegségek is gondot okoznak a gazdáknak – írta a Bloomberg.
A német gazdák november 3-án mintegy 21,3 millió disznót tartottak számon – derült ki a kormány szerdai adataiból. Ez 10 százalékkal kevesebb, mint tavaly, a 2020-as szinthez képest pedig 18 százalékos állománycsökkenést mutat.
A jelentés szerint a visszaesést a takarmány-, műtrágya- és energiaszámlák emelkedése, valamint az állatokat érintő betegségek okozzák.
A magas költségek miatt a hús ára rekordszintre emelkedett az egész kontinensen, a dániai Aarhusi Egyetem és az EIT Food felmérése szerint az európaiak több mint egyharmada erősen csökkentette a vörös hús fogyasztását 2020-hoz képest.
A hústermelés, valamint a tágabb élelmiszeripar is nehéz helyzetbe került, a világjárvány kezdete óta egy sor probléma állja útját a korábbi termelési szintek visszaállításának. A gazdasági válság mellett a fogyatkozó munkaerő, a csökkenő támogatások és az éghajlati változások is súlyos akadályt jelentenek.
A gazdák világszerte az állatbetegségek kitörésével küzdenek, a madárinfluenza baromfik milliónak elvesztését okozza, míg Németország az afrikai sertéspestist próbálja megfékezni. A szárazság a halállományt is megtizedelte, a tejtermékek ára pedig az egekben van. Az orosz–ukrán háború a nemzetközi gabonaellátást is megzavarta, amely a nyugati országokban áremelkedést, a visszamaradott régiókban pedig éhínséget okoz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.