Nagyot lépett előre a Heathrow repülőteret üzemeltető társaság a szerdán nyilvánosságra hozott éves beszámoló szerint, de még mindig nem sikerült nyereséggel zárni a teljes üzleti évet.

Heathrow Workers Strike in London
LONDON, UNITED KINGDOM - NOVEMBER 18: Passengers at Heathrow Airport in London, Britain, on November 18, 2022 face travel disruption on the first of three days of strike action over pay by ground staff workers employed by Menzies. According to Unite union, a range of flights leaving terminals 2, 3 and 4 from Heathrow airport will be disrupted over 72 hours during strike action. Dinendra Haria / Anadolu Agency (Photo by Dinendra Haria / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Sokkal jobb eredményt hozott a Heathrow repülőtér, de még mindig veszteséges.
Fotó: Dinendra Haria

A reptér éves veszteségei 2022-ben csaknem a felére csökkentek a korábbi évhez képest: a korrigált adózás előtti eredménye 684 millió font veszteség volt, szemben a 2021-es 1,27 milliárd fonttal. A javulás nagyrészt az utasszám megháromszorozódásának köszönhető.

A 62 millió főre emelkedő utasszám még mindig negyedével elmarad a 2019-ben mérttől. Az utazási korlátozásokat csak tavaly márciusban oldották fel széles körben, emellett a munkaerőhiány miatt a Heathrow tavaly nyártól októberig kénytelen volt felső határt szabni az utasok számában. Az év közepén több repülőtéren, köztük itt is jelentős járatkésések és -törlések voltak a munkaerőhiány miatt. A későbbi hónapokban pedig sztrájkok csökkentették a kiszolgáló személyzet számát: karácsony előtt és még februárban is munkabeszüntetések okoztak súlyos fennakadásokat. A korlátozások ellenére a repülőtér forgalma augusztusban megduplázódott a tizenkét hónappal korábbihoz képest, novemberben és decemberben pedig a Heathrow volt a legforgalmasabb reptér a világon.

A Heathrow közleménye szerint, ha a kulcsfontosságú területeken lett volna elég munkaerő, akkor az utasszám jóval magasabb lehetett volna.

Az üzemeltető az inflációval, az egész évre tekintve alacsonyabb utasszámmal, valamint a szabályozói díjak mértékével magyarázta az eredmény alakulását.

2022 a fellendülés éve volt, 2023 pedig a megújulás éve lesz a Heathrow számára. Eltökélt szándékunk, hogy ismét a tíz legjobb repülőtér közé kerüljünk a kiszolgálás tekintetében

– mondta John Holland-Kaye, a Heathrow leköszönő vezérigazgatója.

A spanyol Ferrovial csoport, a Katari Befektetési Hatóság és más befektetők tulajdonában lévő Heathrow 2022-ben nem fizetett osztalékot, és 2023-ra sem tervezik – írta meg a Yahoo! News.