BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Romániában 52 ezer regisztrált vendégmunkás dolgozik, kétharmaduk segédmunkásként

A bukaresti kormány a kiadható munkavállalási engedélyek számát százezerben határozta meg, azonban ennek csak a felét tudták kiállítani. Az országban 52 ezer az Európai Unión kívülről érkező vendégmunkás dolgozik, kétharmadukat segédmunkásként foglalkoztatják. A legtöbben az építőiparban dolgoznak, illetve a feldolgozó- és a vendéglátóiparban. A legtöbb vendégmunkás Nepálból érkezett az országba.

Segédmunkásként alkalmazzák a Romániában dolgozó vendégmunkások közel kétharmadát – tudta meg a bevándorlási hivataltól (IGI) az Economica.net gazdasági portál.

Romanian Economy As Premier Faces Probe
Fotó: Bloomberg

A tavalyi év végén közel 52 ezer, az Európai Unión kívülről érkezett külföldi rendelkezett munkavállalásra jogosító tartózkodási engedéllyel Romániában. 

A legtöbb vendégmunkás Nepálból (10 232), Törökországból (7387) és Srí Lankáról (7374) érkezett. A származási országok rangsorában az első tíz között egyetlen európai van, a Moldovai Köztársaság, ahonnan 2396 vendégmunkás kapott román tartózkodási engedélyt.

Az IGI adatai szerint 

a harmadik országbeli külföldiek több mint 64 százaléka segédmunkásként dolgozik. 

Közülük legtöbben (21 ezren) az építőiparban találtak állást, a feldolgozóipar 7695 szakképzetlen külföldit foglalkoztat, a vendéglátóipar 3129-et, a mezőgazdaság 1572-t, takarítóként pedig 2551 vendégmunkás dolgozik.

A bukaresti kormány tavaly már nem emelte tovább, hanem az előző évhez hasonlóan százezerben szabta meg a 2023 folyamán nem uniós polgárok számára kibocsátható munkavállalási engedélyek számát.

A krónikus munkaerőhiánnyal küzdő Románia – amelynek mintegy négymillió állampolgára vándorolt ki nyugat-európai országokba az uniós csatlakozás óta – 2017 óta évről évre növelte a harmadik országbeli munkavállalókkal újonnan megköthető szerződések számát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.