Nem volt túl meggyőző a csődvédelem alatt álló kínai Evergrande csoport hitelezők felé tett újabb ajánlata – állítják a Reuters forrásai a csütörtökön bemutatott programról, amelyet a vészesen eladósodott kínai ingatlanfejlesztő társaság vezetése vázolt fel. A 300 milliárd dolláros tartozásával a világ legeladósodottabb fejlesztőcégének kijáró címmel „büszkélkedő” Evergrande rendszert vitt volna adósságai törlesztésébe, de az átstrukturálás módja a rendkívül hosszú időre elnyújtott visszafizetési tervvel nem aratott zajos sikert. Így félő, hogy a hitelezők még kevesebb pénzhez jutnak, ezzel jár ugyanis a rendezetlen összeomlás, amelynek egyre nagyobb a valószínűsége.

Evergrande Group headquarters
Az Evergrande 300 milliárd dolláros adósságot halmozott fel – törleszteni viszont már nem tud.
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

A legrosszabb helyzetben a külföldön, dollárban kibocsátott Evergrande-kötvények tulajdonosai vannak. 

Ők már tavaly sem kapták meg az összesen 22,7 milliárd dolláros követelésükre eső aktuális hozamot, kötvényeik gyakorlatilag elértéktelenedtek. Számukra két lehetőséget vázolt fel az Evergrande: vagy lecserélik kötvényeiket új kibocsátású, 10-12 éves lejáratú kötvényekre, vagy átválthatják őket új, öt-kilenc éves lejáratú kötvények és részvényhez kötött eszközök különböző kombinációira. 

Az egyik dollárkötvény-tulajdonos ezzel jellemezte az ajánlatot: 

mintha a kölcsönadott vékányi rizst két-három szemenként adnák vissza – évente. 

Mások az ígéretek mellett az Evergrande belföldi eszközeiből szeretnének inkább valamilyen részt kapni, de ilyen megoldást nem kínáltak most fel. Pedig a tét hatalmas: ha kudarcot vallana az adósságátütemezési terv, akkor élesedik az egyik hongkongi bíróságon az Evergrande ellen benyújtott felszámolási indítvány.

China Real estate Evergrande bankrupt
Fotó: Marcos Silva

Az ingatlanfejlesztői piacon végigsöprő csődhullám veszélye miatt mind a válság elsimításában érdekelt Peking, mind az ágazat szereplői, de legfőképp a pénzük után futó befektetők is azt találgatják, megkapja-e a szükséges hitelezői támogatást az Evergrande adósságátütemezési javaslata. Sok befektető attól fél, hogy a hasonló pénzügyi gondokkal küszködő versenytársak az Evergrande mintáját követve dolgozzák ki a túlélési stratégiájukat – az ő rovásukra. 

Firtatják az ingatlanpiaci összeomlás elkerüléséért eddig határozott fellépést nem mutató kormányzat felelősségét is. 

Peking a likviditás csepegtetésén és a hitelprogramokon túl nem sokat tett a kínai egynegyedét megtermelő szektor talpra állításáért.

Eladják az Evergrande-elnök elkobzott villáját

A tervek szerint 112 millió dollárért adhatják el az Evergrande elnökétől lefoglalt egyik hongkongi luxusvillát, miután a csődgondnokok az értékesítés mellett döntöttek. A város The Peak nevű luxusnegyedében található ház Huj Ka-jan személyes vagyonát képezte.