BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem csitul a sztrájkhullám Franciaországban, Párizst elárasztja a szemét – galéria

Több százezer ember sztrájkol és tüntet Franciaországban, miután Emmanuel Macron elnök megígérte, hogy az országszerte növekvő tiltakozások ellenére folytatja a rendkívül népszerűtlen nyugdíjreform bevezetését.

A francia tüntetők kora reggel a délnyugat-franciaországi Toulouse közelében egy autópályát, míg nyugaton, Rennesben egy buszpályaudvart zártak le, néhány iskola pedig nem nyitott ki. Közben a francia kormány megújította azt a lefoglalási parancsot, amely szerint néhány alkalmazottnak vissza kell térnie a dél-franciaországi Fos-sur-Mer üzemanyagraktárba, hogy biztosítsa a régió benzinellátását.

Sok fejfájást okoznak a tüntetők a francia elnöknek.
Fotó: Ludovic Marin / AFP

A mai sztrájkban a tömegközlekedés, az iskolák és a finomítók is érintettek lesznek. 

A Bloomberg szerint az SNCF vasúttársaság súlyos fennakadásokkal számol: várhatóan a nagysebességű járatok fele nem fog közlekedni. A párizsi metróvállalat, az RATP közölte: a legtöbb vonalon csökkenteni fogják a járatok számát. A francia polgári légiközlekedési hatóság (DGAC) arra kérte a légitársaságokat, hogy több repülőtéren hosszabbítsák meg a járatritkításokat, ami a Párizs-Orly repülőtéren 30 százalékos, Marseille-Provence, Toulouse-Blagnac és Lyon-Saint Exupéry légikikötőkben pedig 20 százalékos kapacitáscsökkenést eredményezett.

A francia sajtó szerint a benzinkutak mintegy 10 százaléka kifogyott legalább egyfajta üzemanyagból. A városi tisztviselők szerint több mint 10 ezer tonna szemét halmozódott fel Párizs utcáin. Mindössze 100 kukásautó van szolgálatban, összehasonlításképpen: normál esetben 250 teherautó rója az utakat. A párizsi szemétszedők szerint jövő hétfőig folytatják a sztrájkot, így a francia főváros lakói egy ideig még képtelenek elviselni a járdákon halmozódó hulladékot.

A protestor holds a placard which reads "Empty Fridge equals Violence of Dispair" in front of a pile of burning rubbish on the sidelines of a demonstration as part of a nationwide day of strikes and protests called by unions over the proposed pensions overhaul, in Paris on March 11, 2023. - The reform proposed by the government includes the raise of the minimum retirement age from 62 to 64 years and the increase of the number of years people have to make contributions for a full pension. Unions have vowed to keep up the pressure on the government, with a seventh day of mass protests, and some have even said they would keep up rolling indefinite strikes. (Photo by Emmanuel DUNAND / AFP)
A CRS riot police officer holds a rubber defensive bullet launcher (LBD 40) next to a fire set by protesters at Place de la Republique during a demonstration, a few days after the government pushed a pensions reform through parliament without a vote, using the article 49.3 of the constitution, in Paris on March 21, 2023. - French Prime Minister's government on March 20, 2023 narrowly survived the first -- and more risky -- of two no-confidence motions over its decision to bypass parliament and impose a controversial pension reform. French President told allies he plans to keep the government in place and not dissolve parliament, defying opponents and widespread public anger over his pensions reform. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)

Franciaországban a múlt héten fogadták el azt a törvényt, aminek értelmében 64 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár a jelenlegi 62 évről. A szenátus megszavazta a törvényjavaslatot, de a nemzetgyűlés alsóházában nem sikerült biztosítani a többséget, azonban a kormány az alkotmány 49,3 cikkelye adta joggal élve szavazás nélkül fogadta el a törvényt. Válaszul a tüntetők a múlt héten szeméttel borították be és lángra lobbantották Párizs utcáit, míg a parlamentben Macron ellenzéke két irányból is bizalmatlansági indítványt nyújtott be ellene, amelyek a francia nemzetgyűlésben később elbuktak.

Ugyanakkor gazdasági szempontból érthető a francia elnök lépése: a nyugdíjkorhatár emelésével ideiglenesen pénzügyi és demográfiai problémákat oldhat meg, bár a francia társdalalom többsége ellenzi az államfő lépését. Macron a tiltakozások ellenére tegnap közölte: a vitatott nyugdíjreformnak még az év vége előtt hatályba kell lépnie, mert ez elengedhetetlen az ország érdekében. A politikus azt is mondta, hogy nem akarja magát újraválasztatni, a rövid távú népszerűség és az ország általános érdeke közül ő utóbbit választja.

Egyre durvább a vita Berlin és Párizs közt az autókról és az atomerőművekről

Az Európai Unió vezetői csütörtökön Brüsszelben találkoznak, hogy a gazdasági versenyképességről és az Ukrajnának küldött munícióról tárgyaljanak, ám a Németország és Franciaország közti, a belső égésű motorok tilalma, valamint az atomenergia besorolása miatt kialakult ellentét az egész konferenciát felboríthatja.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.