A pizza Olaszország nemzeti eledele és egyben a szegények étele, hiszen pont az – volt – a lényege, hogy a legolcsóbb összetevőkből hogy lehet a legfinomabb ételt elkészíteni. A helyzet azonban nagyot változott az elmúlt időszakban.
Az olasz pizza egyszerű, a legalapvetőbb mediterrán konyhai alapanyagokból áll: liszt, só, víz, olívaolaj, feltétnek pedig bőven elég egy kis mozzarella és paradicsom.
A Bloomberg havonta elkészíti a Pizza Margherita-indexet, amely azt mutatja meg, hogy az ételt otthon átlagosan hány euróból lehet elkészíteni. A mutató szerint a fogás igencsak megdrágult: az elmúlt nyolc hónapban legalább ötödével került többe, mint az adott hónaphoz képest egy évvel korábban. Decemberben a drágulás elérte a 30 százalékot.
Az áremelkedés hajtóereje az olívaolaj volt, amelynek az ára 27 százalékkal nőtt éves szinten. Az olajbogyó gyenge terméshozama következtében, a dél-európai aszály miatt volt ilyen drasztikus a drágulás. Mivel az olívaolaj már a rómaiak előtt is az itáliai konyha alapösszetevőjének számított, és ez most sincs másként, széles körű hatást gyakorol az olaszok étrendjére. Olaszországban csak pizzából nagyjából napi 8 milliót készítenek.
A csavar a helyzetben az, hogy a bolti pizza ára korántsem növekedett akkora mértékben, mint az otthoni elkészítésének költsége: a termék 8,5 százalékkal került többe márciusban az egy évvel korábbihoz képest, ami szinte megegyezik az inflációval.
Élelmiszerárharcba kezdtek az európai kormányok, mindenkinek fáj az inflációA megélhetési költségek, főleg az élelmiszerek áremelkedése elégedetlenséget szül, ez már a politikának is fáj: ársapkákkal, adókedvezményekkel próbálnak meg ellene küzdeni. |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.