BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A BMW i4 electric vehicle (EV) on display at a BMW AG showroom in Berlin, Germany, on Tuesday, March 14, 2023. Risks for the carmakers 2023 outlook are mounting as consumer confidence is eroding and rising interest rates may impact sales once pent-up demand is exhausted

Tovább pörögnek az autóeladások Európában

A Tesla árháborúja és a magas hitelköltségek azonban aggasztják a gyártókat.

Áprilisban kilencedik hónapja nőttek az autóeladások az Európai Unióban, miután az ellátási láncokkal kapcsolatos problémák enyhültek, a gyártók pedig utolérték magukat  a függőben lévő rendelések teljesítésében – írta a Bloomberg.

A BMW i4 electric vehicle (EV) on display at a BMW AG showroom in Berlin, Germany, on Tuesday, March 14, 2023. Risks for the carmakers 2023 outlook are mounting as consumer confidence is eroding and rising interest rates may impact sales once pent-up demand is exhausted
Fotó: : Krisztian Bocsi / Bloomberg via Getty Images

Az új autók regisztrációja 16,1 százalékkal, 964 932-re nőtt – közölte szerdán az Európai Autógyártók Szövetsége. Bár a fellendülés folytatódik, az év első négy hónapjában a kiszállítások nagyjából ötödével maradnak el a járvány előtti szintektől.

Az európai autóeladások alakulása
2022. áprilistól
 

Az autógyártók volumen alapján a prémium- és a luxusszegmensben erős eredményeket értek el, még akkor is, ha az infláció továbbra is magas, és a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak egyre mélyülnek.

Az ellátási láncok javulásával és az egyre több jármű piacra kerülésével azonban a gyártók áremelési lehetőségei szűkülnek, és a befektetők is érzik, hogy nehezebb idők jönnek.

A következő 12 hónapban valószínűleg nőni fog a szektorban a bizonytalanság, ahogy az új elektromos modellek próbálnak teret nyerni, a Tesla pedig kemény árháborút robbantott ki. Az inflációs és a geopolitikai nyomás miatt a növekedés egyáltalán nem biztosított

– mondta Felipe Munoz, a JATO Dynamics vezető elemzője.

Emellett az uniós szakértők a héten megemelték az inflációs várakozásaikat, a magasabb kamatok miatt pedig megdrágult az új járművek finanszírozása. A Tesla árcsökkentései tovább fokozták az árversenyt, ami a többi gyártót is hasonló lépésekre kényszeríti.

Ennek következtében az ágazat kénytelen búcsút inteni azoknak a magas árréseknek, amelyek a csipellátási válság idején és a drágább modelleken keresztül magas bevételekhez vezettek.

A teljesen elektromos meghajtású járművek regisztrációi közel 50 százalékkal nőttek tavaly áprilishoz képest, míg a benzinüzemű autók eladásai 15 százalékkal emelkedtek. A dízelüzemű járművek megrendelései viszont már enyhén csökkentek.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.