BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Külföldön ritkábban, inkább belföldön pihennek a németek

Kezd helyreállni Németország turizmusa.

Jóval több vendégéjszakát regisztráltak Németországban áprilisban, mint egy évvel korábban. A 40,2 milliós szám 12,4 százalékos ugrás a tavalyi 35,7 millióhoz képest, és csupán 0,2 százalékkal maradt el a négy évvel ezelőttitől – derült ki a Destatis statisztikai hivatal kedden közzétett jelentésből. Az adatok a legalább tíz ággyal vagy vendégparkolóval rendelkező szállodákra, panziókra, apartmanokra, kempingekre és egyéb turizmushoz kapcsolódó szálláshelyekre vonatkoznak.

A,Tourist,Or,A,Student,With,A,Backpack,In,Berlin
Több német és külföldi választotta Németországot pihenésül áprilisban, mint egy évvel korábban.
Fotó: Shutterstock

A megnövekedett foglalási szám a külföldiek és a belföldiek érdeklődésének egyaránt köszönhető.

Lebontva ez azt jelenti, hogy idén áprilisban 28,5 százalékkal több, összesen 6,3 millió külföldi érkezett a német szálláshelyekre a tavalyi negyedik hónaphoz képest. Ez azonban még mindig jóval elmarad a koronavírus előtti szinttől. A belföldi turizmus is erős volt áprilisban. A németek 9,9 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a belföldi szálláshelyeken ebben az időszakban, mint tavaly, az üzleti foglalásokkal együtt összesen 33,9 milliót. Ez a szám már 2,6 százalékkal meghaladja a járvány előtti, 2019-es áprilisi adatot.

Az adatok egybevágnak a Német Turisztikai Szövetség év eleji előrejelzésével, ami a megugrott infláció miatt szintén a belföldi turizmus növekedését valószínűsítette. A szövetség emellett a külföldről érkezők számában is élénkülést vetített előre.

Csakúgy mint Európa több részén, Németországban is kevés a szakképzett munkaerő a vendéglátásban és a turizmusban egyaránt. Emiatt több vállalkozás bezárt vagy csökkentette a kínálatát, miközben egyre nagyobb a kereslet – közölte a DW.

Van pénz utazásra: csak most már nem itthon, hanem külföldön költekeznek a magyarok

Tízezerrel kevesebben dolgoznak a vendéglátásban itthon, a munkaerőhiány tartósan velünk marad, de mérsékelhető. A cégek egy része már nem is keres dolgozókat, megoldják máshogy a problémát. Az építőiparból most kezd visszaszivárogni az elcsábított munkaerő egy része, a turizmusban az üzleti bizalom a szolgáltatói szektor átlaga felett van, bár most stagnálásközeli.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.