BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassuló pályára állt a svájci gazdaság

A svájci kormány szerint erőteljesen bővült a gazdaság az év első hónapjaiban, köszönhetően a kedvező külső feltételeknek és a belföldi keresletnek. A mutatók ugyanakkor gyengülést jeleznek a második negyedévre. A kormány összességében fenntartja a korábbi GDP-előrejelzését.

A svájci gazdaság bővülése a tavalyi 2 százalékról az idén várhatóan 1,1 százalékra lassul, jövőre viszont 1,5 százalékra gyorsul a gazdasági minisztérium szerint. A számok megegyeznek a vezetés márciusi előrejelzéseivel. A növekedés jóval elmarad a 2012–2019 közötti 1,8 százalékos átlagos éves bővüléstől.

Gruyeres,,Switzerland,-,January,2,,2015:,Workers,During,The,ProcessGRUYERES, SWITZERLAND - JANUARY 2, 2015: Workers during the process of production of Gruyere cheese at the Maison du Gruyere, a famous cheese-making factory in Switzerland
Várhatóan csökkennek a svájci gazdaság mutatói a második negyedévben, ugyanakkor a kormány fenntartja az idei és a jövő évre vonatkozó növekedési előrejelzéseit.
Fotó: Shutterstock

A gazdaság erőteljesen kezdte az évet, ami köszönhető az energiaárak drasztikus csökkenésének, az erős belföldi keresletnek, azon belül a magánfogyasztás növekedésének, továbbá az export emelkedésének – írta közleményében a gazdasági minisztérium. Az alpesi ország gazdasági vezetése ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy 

a második negyedévben általános gyengülés várható a gazdasági mutatókban

Az inflációs előrejelzés ugyanakkor mérsékelt javulást mutat. Kormányzati szakértők a korábbi 2,4 százalék helyett már csak 2,3 százalékos pénzromlást várna az idei évre. Ez komoly csökkenés a tavaly regisztrált 2,8 százalékhoz képest. A gazdasági minisztérium jövőre 1,5 százalékos árszínvonal-emelkedésre számít. 

Bár a svájci infláció nemzetközi összehasonlításban továbbra is alacsony, 2022 februárja óta túllépi a központi bank 0–2 százalékos célsávját – jegyezte meg a Reuters.

Tizede a svájci infláció a magyarnak, mégsem dől hátra a jegybank

A Svájci Nemzeti Bank elnöke belengette: kamatot emelhetnek, hogy visszaszorítsák az inflációt a nulla–két százalékos célsávba.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.