BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megint veszélyesen megugrottak az európai gázárak – az ok Norvégia

A kulcsfontosságú norvég gázlétesítményeknél a vártnál hosszabb ideig tartanak a leállások, ezért a határidős ügyletek csökkenő trendje megfordult.

Az európai földgáz határidős jegyzései nőttek, miután három nagy norvégiai gázerőműben és -mezőn július 15-ig meghosszabbították a leállásokat: a holland benchmark határidős jegyzések egy hónapra előre 16,6 százalékkal emelkedtek, amivel megfordult a korábbi csökkenő trend. A leállások a Nyhamna létesítményt, valamint az Ormen Lange és az Aasta Hansteen mezőket érintik.

Ormen Lange for gas
The Ormen Lange land plant, or Nyhamna gas plant in Aukra, which receives and processes gas from the Ormen Lange field in the Norwegian Sea is seen on October 13, 2022. A major natural gas processing plant in western Norway, a vital source of supply to the UK, was briefly evacuated on October 13, 2022 after a threatening phone call, police said.Having become Europe's main supplier of natural gas after Russian supplies were cut in the wake of the war in Ukraine, the Scandinavian country has stepped up security around its oil and gas facilities following the alleged sabotage of two Nord Stream pipelines in the Baltic Sea. (Photo by Frank Einar Vatne / NTB / AFP) / Norway OUT
Fotó: Frank Einar Vatne

Mindez azt jelzi, hogy a piac továbbra is érzékeny a kínálati sokkokra, a kereskedők pedig a lassú ipari keresletet és a magas készletszintek között egyensúlyoznak. Bár az átlagosnál teljesebb tárolási szintek biztonságérzetet nyújtottak, miközben Európa a közelgő fűtési szezonra készül, a kereskedők, úgy tűnik, hogy a piac szűkülésére készülnek, mivel az árak majdnem 25 százalékkal magasabbak, mint a hónap elején – írja a Bloomberg.

A Bernstein elemzői arra számítanak, hogy az öreg kontinensen a következő télre a gáztárolók zsúfolásig tele lesznek, de a szezon végére a töltöttség 48 százalékra zsugorodik, ami valamivel az év elején tapasztalt szintek alatt van. A Citigroup szakértői azt mondták, hogy a harmadik negyedévben Európában és Ázsiában átlagosan 50 százalékkal a jelenlegi szintek alatt várják az árakat.

A forint árfolyama – amely tavaly gyakran érzékenyen, gyengüléssel reagált az energiaárak emelkedésére – ezúttal rendületlenül 370 közelében táborozott le az euró ellenében. Segítették a vártnál kedvezőbb amerikai inflációs adatok is.

Őrült ötlet? – ukrajnai gáztárolókkal növelné az energiabiztonságot az EU

A létfontosságú üzemanyag tárolása egy olyan országban, amelynek a kritikus infrastruktúráját folyamatosan rakétatámadások érik, őrült ötletnek tűnhet. Az európai tisztviselők azonban támogatják az elképzelést, mivel szerintük a létesítmények elég messze vannak a frontvonaltól ahhoz, hogy garantálni tudják a blokk energiabiztonságát. Ez a stratégia azonban nem lenne olcsó. Ahhoz, hogy a gáztárolás Ukrajnában életképes legyen, az áraknak elég alacsonyra kell esniük ahhoz, hogy a költségek megtérüljenek. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.