BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Russian President Vladimir Putin speaks with participant of the military operation in Ukraine at the Vishnevsky Central Military Clinical Hospital as the part of celebration the Russia Day in Moscow on June 12, 2023. (Photo by Vladimir ASTAPKOVICH / Sputnik / AFP)RUSSIA-UKRAINE-POLITICS-CONFLICT

Scope Ratings: idén sem ússza meg a recessziót az orosz gazdaság

A hitelminősítő javított ugyan korábbi előrejelzésén, de még a felülvizsgált várakozások is az orosz gazdaság teljesítményének csökkenését vetítik előre.

Az idei év is a gazdaság szűküléséről fog szólni Oroszországban – állapította meg a Scope Ratings. A hitelminősítő várakozásai szerint az orosz GDP a korábbi 4 százalékról szóló előrejelzésekkel ellentétben csupán 0,8 százalékkal fog zsugorodni, javítva ezzel a tavaly elkönyvelt 2,1 százalékos teljesítménycsökkenésen.

Russian President Vladimir Putin speaks with participant of the military operation in Ukraine at the Vishnevsky Central Military Clinical Hospital as the part of celebration the Russia Day in Moscow on June 12, 2023. (Photo by Vladimir ASTAPKOVICH / Sputnik / AFP)RUSSIA-UKRAINE-POLITICS-CONFLICT
Putyin optimista, de a nemzetközi szakértői közösség nem sok jóra számít az orosz gazdaságtól.
Fotó: AFP

A Scope Ratings pesszimistább a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF), amely 0,7 százalékos zsugorodást előlegez meg az orosz gazdaság számára, amely Putyin szerint akár 2 százalékkal is bővülhet az idén.

A Scope számításai szerint az orosz GDP 2024-ben már 0,9 százalékkal növekedhet majd, mivel a gazdaság a vártnál ellenállóbbnak bizonyult az Ukrajna elleni háború miatt kiszabott szankciókkal szemben.

A hitelminősítő kiemelte: a középtávon várt erősödésben nagy szerepet kapnak a növekvő kormányzati kiadások is,

amelyek a gazdaság tüzelésével párhuzamosan a költségvetési hiányt is növelik. A deficit pedig a fiskális túlköltekezés nélkül is erősen megnövekedhet, mivel az alacsony nemzetközi energiaárak látványosan csökkentik majd a kormányzat bevételeit – mutattak rá az elemzők.

Az orosz gazdaság növekedésére jelentős visszatartó erőként hat az inflációs környezet is, a pénzromlás üteme a szakértők várakozásai szerint átlagosan 6 százalék körül alakul majd az idén.

A mögöttes árnyomást súlyosbítja a munkaképes férfiak ukrajnai háborúba való mozgósításából és a felgyorsult kivándorlásból adódó munkaerőhiány is

– emelték ki a Scope Ratings szakértői.

A hadigazdaságra való átállás nehezíti az orosz gazdaságot évek óta sújtó szerkezeti problémák kezelését is. A hitelminősítő szakértői ezek közé sorolják az alacsony termelékenységet, a kedvezőtlen demográfiai trendeket, valamint a vállalati befektetések szerény volumenét. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.